Yerli tohum 'Hüseyinbey' çiftçiyi kalkındıracak

Türkiye'nin farklı bölgelerinde uzun yıllar süren ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve "Hüseyinbey" adı verilen yerli buğday tohumu, dekar başına bir tonu aşan verimiyle hem çiftçi bütçesine, hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

Haberler 25.07.2019 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin farkl bölgelerinde uzun yllar süren slah çalmalar sonucunda gelitirilen Hüseyinbey tohumu, dekar bana bir tonu aan verimiyle Türk tohumculuk sektörüne yeni bir soluk getirecek.

Merkezi stanbulda bulunan bir firma tarafndan anaç tohumlar Trakya bölgesinde üretilen ve Türkiyenin 7 farkl bölgesinde gelitirilen Hüseyinbey tohumu, ülke artlarna uygun oluu, yüksek verim kapasitesi ve yerli olma özellii ile dikkat çekiyor.

Türkiye Tohumcular Birlii Bakan Yardmcs (TÜRKTOB) ve Bitki Islahçlar Alt Birlii (BSAB) Yönetim Kurulu Bakan Vehbi Eser, yerli tohumun insan sal, iklim koullarna uygunluk ve yüksek verimin salanmas açsndan son derece önemli olduunu belirtti.

Yerli ve mili bir sistem kurma isteinin temel nedenlerinden birisinin de ekonomi olduunu dile getiren Eser, unlar söyledi:

Biz artk tohumda darya para vermek istemiyoruz. thal tohum tüketilsin istemiyoruz. Yerli tohum olsun, çiftçimize güvenilir tohum temin edelim, hem de sektör insanmzn elinde olsun istiyoruz. Tohumdan kazanan da bizim insanmz olsun. Ekonomiye ciddi bir katkmz olsun istiyoruz. Türkiyenin tohumculuktaki hacmi yaklak 5 milyar dolar. u anda 2 milyar dolar seviyelerine ancak çktk. Bizim 5 milyar dolarlk bu pazar canlandrmamz lazm. Bu 5 milyar dolarlk pastann büyük payn da yerli sermaye alsn istiyoruz.

30 milyon tonlara çkartmak zorundayz

Türkiyenin ekim alanlarnn üçte birinde sulu tarm yapldn vurgulayan Eser, sözlerini öyle sürdürdü:

Yani yaklak 2,5 milyon hektar tarm arazisi kuvvetli topraklar ve sulanabilir alanlardr. Biz burada verimi ortalama 500 kilolardan bir tona çkardmz zaman yaklak 12 milyon 500 bin tonluk üretim art salyoruz. Bu çok ciddi bir rakam. u anda Türkiyenin toplam üretiminin 21-22 milyon ton olduunu düünürsek bu artn ne anlama geldii çok daha iyi anlalr. Artan nüfusumuzun daha iyi beslenmesi, ekonomimize daha fazla katk, daha kaliteli ve salkl ürün elde edebilmek için tohum slah çalmalarn durdurmadan devam ettirmemiz lazm. Üretimimizi birkaç yl içerisinde 30 milyon tonlara çkartmak zorundayz. Yani Türkiye un ihraç ederek ithalatç konumundan da çkmal. Bizim budayda toplamda 6,5-7 milyon hektar ekim alanmz var. Buralardan 10 sene içinde 30 milyon tonlara, 40 milyon tonlara, hatta 50 milyon tonlara çkacak potansiyele sahibiz. Bunun için tohum slah çalmalar çok önemli.

çiftçi artlarnda bir ilk

Hüseyinbeyin Türkiyede ilk defa dekar bana verimde, bir tonun üzerine çkan model çeit olduunu aktaran Eser, Hüseyinbey, çiftçi artlarnda ilk defa bir tonun üzerine çkan çeit oldu. Bu snrn almas gerekiyordu ve Hüseyinbey bize bu snrn alabileceini göstermi oldu. Biz bir ton snrn engel olarak artk görmeyelim. Hüseyinbey bu noktada bir model oluturdu. Hüseyinbey üzerinden yürüyerek tohum gelitiren firmalar artk 1,5 ton snrlarna ulaabilen çeitler üretebilirler. Bir dekara alnan bir ton üzeri verimiyle Hüseyinbey yerli tohum için öncülük yapyor. çiftçi artlarnda 1 ton 200 kilogram alnmas Türkiyede ilk defa gerçekleen bir durumdur. Türkiyede ithal tohum da olsa bu snr geçen çeit yok. lk defa çiftçi artlarnda bunu baaran tohum oldu. diye konutu.

Tarm Danman Hac Ali Ünal ise Hüseyinbey tohumunun yerli tohumlarn slah çalmalarnn bir sonucu olarak ortaya çktn kaydetti.

Tohum slah çalmalar hakknda bilgi veren Ünal, Önce Türkiye genelinden yerel tohumlar topland. Bu tohumlar ekilerek birbirleriyle melezlendi. Bu melezlemeler sonunda slah metodu olarak bulk yöntemi kullanlarak bunlarn içinden 4 yl baak seçildi. Bu seçilen baaklar daha sonra verim denemelerine tabi tutuldu. Bu denemeler esnasnda dier çeitlerle yartrld ve sonunda Türkiyenin 7 lokasyonunda uyguland. dedi.

Ana Sayfaya Git