"Yerli tohumun desteklenmesini istiyoruz"

Çİftçi Şeyhmus Al, ülkenin tarım alanında kalkınabilmesi için yerli tohumun desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Haberler 19.07.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Siverek ilçesine bal Badeirmen (Xatai) krsal mahallesinde, çiftçilik yapan eyhmus Al, ülkenin tarmda kalknmas, da bamllktan kurtulabilmesi için yerli tohumun desteklenmesi gerektiini belirtti.

Kiralam olduu tarlada domates, patlcan, biber, karpuz ve kavun ekerek geçimini salayan çiftçi Al, gübre, ilaç ve fide fiyatlarnn yüksek olmasndan yaknarak, buna paralel kn 7 ile 8 liraya satlan domatesin 75 kurua kadar dütüüne deindi.

Mays aynda ürünleri ektiklerini belirten Al, Burada domates, biber, patlcan, kavun ve karpuz ettik. 16 Maysta balayarak 22 Maysa kadar ekim ilerini tamamladk. Ektiimiz mahsullerin durumu çok iyi deil ama çok kötü de deil. Açkças kurt ilaçlar ile ilgili skntlarmz var. Kullandmz kurt ilaçlar kurtlanmay önlemiyor. Ekin süresi yaklak 3 ay sürüyor. 75 gün sonra domates, biber ve dier ürünleri topluyoruz. Toplanan ürünlerin yüzde 90n, yol üzerinde kurduumuz tezghlarda satyoruz. Geri kalan ksmn ise sebze haline veriyoruz. diye konutu.

YER TOHUM SAHPLENLMEL

Devletin çeitli kalemlerde çiftçileri desteklemesi gerektiini ifade eden Al, Kurtlarla ilgili skntlarmz var birde ilaçlar çok pahal. Geçen sene 70 liraya aldmz bir kurt ilacn bu sene 130 liradan alyoruz. Gübre fiyatlar da ayn ekilde yükselmi. Domates fiyatlarna bakyorsunuz kn ortasnda kilosu 7 ile 8 lira iken, imdi fiyat bir lira ile 70 kurua kadar dümü. Buradan kazandmz para ile ancak geçinebiliyoruz. çok iyi para kazanamyoruz ama Bat illerine gidip çalmaktan iyidir. Bu ii yapan çiftçilerin desteklenmesini istiyoruz. Mazottan ziyade; gübre, ilaç, fide olsun bu konuda bizlere destek verilmesini istiyoruz. Geçen sene kullandmz birçok ilaç yasaklanm ve dozaj düürülmü. Dozaj düürüldüü için etki etmiyor. Bu durumdan dolay kullandmz ilaçlarn bir faydasn göremiyoruz. eklinde konutu.

Yerli tohumun desteklenmesi gerektiine vurgu yapan Al, Bizim yerli tohumumuz eskiden uygun fiyata temin ediyorduk. Bundan dolay ektiimiz ekinlerden kazanç elde edebiliyorduk. imdiki kullanlan tohumlar dardan gelen tohumlar olduu için bir kazanç elde edemiyoruz. Bir sürü hastalklar var. Yerli tohumun desteklenmesi lazm. Yerli tohum desteklendii zaman ülkece kalknrz. Tohumda darya baml kalrsak kalknamayz. En azndan yerli tohum tevik edilmeli ve gelitirilmelidir. Geçen sene anlurfa Harran Üniversitesinden birkaç profesör geldi. çeitli incelemelerde bulundular. Birkaç sebzenin numunelerini aldlar. Yerli tohum ile ilgili çalmalar yaptklarn, ne gibi hastalklar kaptklarn inceleyeceklerini ve bize yerli tohum vereceklerini söylediler. Maalesef daha sonra bize geri dönü yapmadlar. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git