Yeşeren meralar besiciyi sevindirdi

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, sonbaharda yağışların az düşmesi nedeniyle endişelenen besiciler, son dönemde etkili olan yağışların ardından meraların yeşermesi sayesinde rahat bir nefes aldı.

Haberler 10.04.2017 - 07:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak üç milyon küçükba hayvann bulunduu ifade edilen Diyarbakr ve anlurfada, sonbahar ve k mevsimlerinde yan çok az olmas nedeniyle kuraklk endiesi yaayan üreticiler, ilkbaharda etkili olan yalarla meralarn yeermesi sayesinde rahat bir nefes ald.

Genellikle Karacada, Hilvan ve Tek Tek Dalar bölgelerinde hayvanclkla uraan vatandalar, havalarn snmas ve meralarn gelimesinin ardndan hayvanlarna yem vermemeye balad.

Günün büyük bölümünü merada geçiren hayvanlarn tavlanmas amacyla youn mesai harcayan çobanlar ise sadece süt sam için ölen saatlerinde evlere gidebiliyor.

Yem fiyatlarnn yüksek olmas nedeniyle k aylarnda hayvanlarna yeterince arpa veremediklerini belirten besiciler, hayvanlarn merada daha çok tutarak gelimelerini salamak istediklerini ifade ediyor.

Hayvancln en çok yapld yerlerden Tek Tek Dalar bölgesinde besicilikle uraan ehmus Sarta, hayvanclkta en büyük skntnn yem olduunu belirterek, k mevsiminde bu nedenle zorluk yaadklarn ifade etti.

MERALAR YELLEND

Yalarn ardndan meralarn gelimesiyle hayvanlara yem vermeyi braktklarn anlatan Sarta, öyle konutu:

Sonbahar ve k mevsiminde buraya çok az ya dütü, bu nedenle otlar çkmad. Böyle olunca korkmaya baladk, çünkü meralarn olmamas demek hayvanlara sürekli yem vermemiz anlamna geliyor. Kuraklk yaandnda insanlar yemi karlayamadklarndan hayvanlarn satmaya balyor. Allaha ükür özellikle mart aynda çok iyi ya dütü, ondan sonra ksa sürede meralarmz geliti. Otlarn uzamasyla birlikte yem desteini kestik, günün neredeyse tamamnda hayvanlar merada otluyor. Koyunlarmzn sütü artt ve tavland. anda her ey yolunda gidiyor, bu ayda da ya devam ederse otlar daha da iyi olacak.

Zeynel Ylmaz ise yamurlarla birlikte kuraklk korkularnn ortadan kalktn ve bereketli bir yl için umutlandklarn dile getirdi.

YEM FYATLARI YÜKSEK

Meralarn gelimesiyle hayvanlarn doymaya baladn ve süt veriminin de buna bal olarak arttn anlatan Ylmaz, Yem fiyatlar çok yüksek o yüzden otlarn olmad sonbahar ve k aylarnda hayvanlar beslemekte güçlük çekiyoruz. Bu dönemde koyunlar doyuramadmz için hayvanlar iyice zayflyor, uzun zaman sonra hayvanlarmz doymaya balad, bunun için Allaha ükrediyoruz, yamur yamasayd halimiz kötü olurdu.

çobanlk yapan Süleyman çetin de otlarn gelimesiyle birlikte hayvanlar meraya çkardklarn ve sam dnda gece dahil koyunlar burada braktklarn belirterek, bundan dolay çok yorulmalarna ramen mutlu olduklarn söyledi.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu ise yalarn hem çiftçi hemde hayvanclkla ilgilenen vatandalar için çok önemli olduuna iaret etti.

Bahar yalaryla birlikte meralarn hzla gelitiini aktaran çullu, bundan dolay verimin bu yl iyi olacan düündüklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git