Yetiştiricileri ezdirmeyeceğiz

Bakan Pakdemirli: "Yetiştiricilerimizi yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceğiz "TMO'nun, mevcut stoklarını kullanarak ve takviye ederek besici ve yetiştiricilerimizin yanı sıra yem sektöründeki tüm kullanıcıların ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak üzere güçlü bir şekilde piyasalara müdahale edeceğiz"

Haberler 15.06.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, yetitiricileri yüksek yem maliyetleri altnda ezdirmeyeceklerini belirterek, Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), mevcut stoklarn kullanarak ve takviye ederek besici ve yetitiricilerimizin yan sra yem sektöründeki tüm kullanclarn ihtiyacn uygun fiyatla karlamak üzere güçlü bir ekilde piyasalara müdahale edeceiz. ifadesini kulland.

Pakdemirli, yazl açklamasnda, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan TMO alm fiyatlarnn 17 Maysta açklandn hatrlatt.

Ekmeklik budayn tonunun yüzde 36 artla 2 bin 250 lira, makarnalk budayn tonunun yüzde 36 artla 2 bin 450 lira ve arpann tonunun yüzde 37 artla 1750 lira olarak belirlendiini anmsatan Pakdemirli, Açklanan bu fiyatlar üreticilerimiz tarafndan memnuniyetle karland. Ancak kuraklk nedeniyle oluan rekolte kayb ve d piyasalar bahane edilerek borsalarda düük tonajlardaki ilemlerde yüksek fiyatlarn olutuunu gözlemledik. Özellikle iki önemli yem ham maddesi olan arpa ve msrda yaanan fiyat artlar ve spekülatif amaçl stoklama faaliyetleri tüketicilerimizin yan sra besici ve yetitiricilerimizi de olumsuz etkileyecek aamaya geldi. deerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu olumsuz etkiyi bertaraf etmek, hububat ve yem piyasalarnn düzenlenmesi için bugüne kadar alnan tedbirlere deinen Pakdemirli, TMO tarafndan 2020/21 sezonunda besici ve yetitiriciler bata olmak üzere yem piyasalarna yönelik uygun fiyatl yaklak 1,8 milyon ton arpa ve msr sat yapldnn altn çizdi.

YETTRCMZ EZDRMEYECEZ

Pakdemirli, 2021/22 sezonunda ise alm fiyatlarnn ilan edilmesinden sonra sektörün önünü görebilmesi amacyla buday ve arpa sat fiyatlarn belirlediklerine iaret ederek, Ekmeklik budayn tonunu 2 bin 450 lira, makarnalk budayn tonunu 2 bin 650 lira ve arpann tonunu 1950 lira olarak açkladk. Ayrca ekmeklik buday talebi üzerindeki basknn azaltlmas amacyla ekmeklik budaydan elde edilen makarna kati ihracatlarn da kayda balayarak durdurduk. ifadelerini kulland.

Yem piyasalarnn regülasyonu için alnacak ilave önlemlere dikkati çeken Pakdemirli, TMOnun son olarak mays ve haziranda yaklak 450 bin ton arpa ve msrn besici ve yetitiricilere satn gerçekletirdiini vurgulad.

Pakdemirli, TMO üzerinden yem regülasyonu çalmalarn balattklarn belirterek unlar kaydetti:

Son günlerde yem ham maddeleri piyasasnda oluan yüksek fiyatlarn yetitiricilerimizin maliyetlerini olumsuz etkilemesi, et ve süt üreticilerinin yem maliyetlerinin düürülmesine yönelik youn talepleri üzerine hzl ve güçlü bir ekilde bu regülasyonu balattk. Yetitiricilerimizi yüksek yem maliyetleri altnda ezdirmeyeceiz. Bu kapsamda TMOnun, mevcut stoklarn kullanarak ve takviye ederek besici ve yetitiricilerimizin yan sra yem sektöründeki tüm kullanclarn ihtiyacn uygun fiyatla karlamak üzere güçlü bir ekilde piyasalara müdahale edeceiz. D ticaret tedbirleri konusunda da ilgili bakanlklarla ve kamu kurumlaryla i birlii içerisinde gerekli tüm önlemler alnacak.

Ana Sayfaya Git