Yetiştiriciye müjde geldi!

Bakan Pakdemirli'den koyun ve keçi yetiştiricilerine müjde "Bugün yine Mersin'den sürü büyütme ve yenileme desteğini yüzde 25 artırarak 125 liraya, çoban istihdamı desteğini de yüzde 20 artırarak 6 bin liraya yükselttiğimizin müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum"

Haberler 15.10.2021 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MERSN - Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Bugün yine Mersinden sürü büyütme ve yenileme desteini yüzde 25 artrarak 125 liraya, çoban istihdam desteini de yüzde 20 artrarak 6 bin liraya yükselttiimizin müjdesini sizlerle paylamak istiyorum. dedi.

Pakdemirli, Mersin Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Birliince, Silifke ilçesi Atayurt Hal Kompleksinde düzenlenen Makine Ekipman Park Projesi programna katld.

Buradaki Yörük çadrna girip kadnlarla sohbet eden Pakdemirliye ayran ve skma ikram edildi.

Pakdemirli, daha sonra törende, budayla koyun, gerisi oyun sözünün kendi corafya ve kültürlerini en iyi ifade eden sözlerden biri olduunu söyledi.

Anadolunun, budayn anavatan olduunu belirten Pakdemirli, Koyun ve keçi de bu corafyann kültürüdür, taddr, tuzudur. Bu corafyalar hayvancln etidir, sütüdür. Bizler de bu topraklarn deerlerini korumaya, gelitirmeye dün olduu gibi bugün de yarn da devam edeceiz. Son 19 ylda saladmz destekler ve yeni projelerle küçükba saymzda önemli artlar saladk. Bu dönemde, koyun saymz yüzde 80 artla 45,2 milyon baa, keçi saymz yüzde 81 artla 12,2 milyon baa, toplam küçükba hayvan saymz da yüzde 80 artla 57,4 milyon baa çkardk. dedi.

Son 3 ylda ise 2023 ylnda her vatanda için bir küçükba hedefiyle önemli gelime ivmesi yakaladklarn aktaran Pakdemirli, öyle devam etti:

Toplam küçükba hayvan saysnda yakaladmz yüzde 30 artla 13,1 milyon küçükba sürülere kattk. Böylece küçükba hayvan saymz son 30 yln en yüksek seviyesine ulatrdk. Gururla söylüyorum, Türkiye bugün küçükba saysnda Avrupada 1. sradadr. nanyorum ki sizlerin gayreti ve bizlerin desteiyle küçükba hayvancl o eski günlerine hep birlikte tayacaz ama daha verimli, daha planl ve daha güçlü ekilde tayacaz.

- Küçükba hayvan ihracat

Protein bakmndan oldukça zengin, yumuak ve lezzetli küçükba hayvan etinin, toplam krmz et tüketimindeki payn daha da artrmay amaçladklarn belirten Pakdemirli, u ifadeleri kulland:

Zayf meralar ile nadas, anz ve bitkisel üretime uygun olmayan alanlar hemen deerlendirmeye baladk. Bunun yannda canl koyun keçi ihracatmzn artmas için çalmalarmz da devam ediyor. Bu yl içerisinde imdiye kadar Azerbaycan, Katar, Lübnan, Kuveyt ve Suudi Arabistan olmak üzere 5 ülkeye, 136 bin 500 küçükba hayvan ihraç ettik. Yani artk ithal etmiyoruz, ihraç diyoruz. Küçükba hayvancl gelitirmek için önemli destekler salyoruz. Bu yl ilk defa göçer yetitiricilerimize anaç koyun keçi desteine ilave olarak hayvan bana 2 lira destek ödedik. Dier taraftan anaç koyun desteini yüzde 20 artla 30 liraya, anaç keçi desteini de yüzde 40 artla 35 liraya yükselttik. Anadoluya özgü tiftik keçisinde de anaç desteine ilave olarak, 20 lira destekleme ödemesini tüm ülkede uygulayacaz. Küçükba hayvan yetitiricilerimize 2020 ylnda 828 milyon lira, 2021 ylnda ise yüzde 20 artla 1 milyar lira destekleme ödemesi yaptk.

Pakdemirli, 6 ilde 3,3 milyon lira hibe desteiyle damzlk koç teke merkezleri kurduklarn, bu merkezlerden koç teke almna yüzde 50 hibe ödediklerini aktard.

Ormanlarda ve orman içinde bulunan otlak, yaylak ve klaklarda hayvan otlatlmasna 2012 ylnda izin verdiklerini hatrlatan Pakdemirli, Orman alanlarmzn yüzde 53ünde planl ekilde hayvan otlatlmasn salyoruz. Yem bitkileri desteklerimiz, mera slah çalmalarmz da hzla devam ediyor. Son 19 ylda hayvanclmzn kaba yem ihtiyacn karlamak adna yaklak 2 bin projede 13 milyon dekar alanda mera slah çalmas yürüttük. dedi.

Mersinin 1,7 milyon küçükba hayvan varlyla Akdeniz Bölgesinde birinci srada olduunu aktaran Pakdemirli, Bakanlmzca yürütülen Halk Elinde Islah Projesi kapsamnda Mersinde 273 çiftçimizin 44 bin 100 küçükba hayvann yaklak 30 milyon lira hibeyle destekledik. ifadesini kulland.

- Hibe destekleri ve girdi maliyetleri

Pakdemirli, hibelerle ilgili bilgi vererek, Bu hibeler, milyar liralar bulan çok ciddi rakamlar. Örnein, 2021 ylnn geride braktmz ilk 9 aynda krsalda hayata geçirilen toplam yatrm bütçesi 1,6 milyar liralk 3 bin 271 proje için giriimcilerimize 1,1 milyar lira hibe ödedik. diye konutu.

çiftçi ve üreticiler için girdi maliyetlerinin ne kadar önemli olduunu çok iyi bildiklerini belirten Pakdemirli, öyle devam etti:

Bu sebeple girdi maliyetleri içerisinde önemli bir paya sahip olan yem fiyatlarndaki pandemi sebebiyle ar arta müsaade etmeyeceimizin altn özellikle çizmek istiyorum. Et, süt ve yem üreticilerimizin bu durumdan olumsuz etkilenmemesi ve maliyetlerinin azaltlmasn salamak maksadyla Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) aracl ile Yem Regülasyon çalmas balattk. TMO, hasat nedeniyle haziran aynda ara verdii uygun fiyatl arpa ve buday gibi yem ham maddesi satna, temmuz aynda yeniden balad. Bu kapsamda ekim ay sonuna kadar 2,6 milyon ton hububat piyasaya arz etmi olacaz. Yine, hayvanclk sektörünün kaba yem ihtiyacn karlamak amacyla yem bitkileri desteimiz de devam ediyor. Son 19 ylda yaklak 8 milyar lira yem bitkileri destei ödedik. Saladmz destekler ve yürütülen çalmalarla yem bitkileri ekim alanmz 758 bin hektardan, 2,5 milyon hektara yükseldi. Besicimiz ve süt üreticimiz rahat olsun. Tedbirlerimizi aldk, piyasalar takip ediyoruz, almaya da devam edeceiz.

- Koyun ve keçi yetitiricilerine müjde

Küçükba hayvan yetitiricilerine müjde vermek istediini aktaran Pakdemirli, unlar kaydetti:

Bildiiniz üzere geçen yl anaç koyun desteini yüzde 20 artla 30 liraya, anaç keçi desteini de yüzde 40 artla 35 liraya yükselttiimizin müjdesini küçükba hayvancln merkezi konumu olan Mersinden vermitik. Bugün yine Mersinden sürü büyütme ve yenileme desteini yüzde 25 artrarak 125 liraya, çoban istihdam desteini de yüzde 20 artrarak 6 bin liraya yükselttiimizin müjdesini sizlerle paylamak istiyorum. Bu müjdelerimiz bata siz Mersinli yetitiricilerimiz olmak üzere tüm yetitiricilerimize hayrl uurlu olsun.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann liderliinde ülkenin, tarm ve orman sektöründe dünyada söz sahibi ülkeler arasnda yer almaya devam edeceini vurgulayan Pakdemirli, nanyorum ki 2021 de küçükba hayvanclkta rekorlarla dolu bir hamle yl olacak. Biz Bakanlk olarak yannzda, sanzda, solunuzda ve arkanzdayz. nallah bu sene de destek bizden, yetitirmek sizden. diye konutu.

Bakan Pakdemirli, konumasnn ardndan yem, su tankeri ve römork destei alan çiftçilere hediye çeklerini takdim etti.

Programa, Vali Ali hsan Su, Devlet Su leri Genel Müdürü Kaya Yldz, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Cumhur Takn, MHP Mersin milletvekilleri Baki imek ve Olcay Klavuz ve dier ilgililer katld.

Ana Sayfaya Git