Yetki belgesi olmayan emlakçıya ruhsat yok

Emlak sektörüne yönelik düzenleme uyarınca, 5 Eylül'den itibaren yetki belgesi olmayan emlak işletmelerine ruhsat verilmeyecek

Haberler 02.09.2018 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Tüm Emlak Müavirleri Federasyonu Bakan Hac Ali Taylan:

Mevcut emlakçlara çeki düzen getirilirken, bu ii kaçak yapanlara çözüm getirilmiyor. Apartman görevlisi, site yöneticisi, bakkal ve manav da bu ii yapyor. Her lokanta camnda satlk ve kiralk ilanlar var. Bunlarla ilgili bir düzenleme ve cezai müeyyide getirilmiyor

Emlak sektörüne yönelik düzenleme uyarnca 5 Eylülden itibaren yetki belgesi olmayan emlak iletmeleri ruhsat alamayacak.

5 Haziranda yaymlanan Tanmaz Ticareti Hakknda Yönetmelik ile emlak sektöründe faaliyet gösterecek iletmelerin tamas gereken artlar belirlendi.

Düzenlemeyle, yönetmeliin yaym tarihinden itibaren 3 ay sonra emlak iletmelerinin tanmaz ticaretiyle itigal edebilmesi için yetki belgesi almas hükmü getirilmiti. Buna göre, 5 Eylülden itibaren, iletmenin yetki belgesine sahip olup olmad iyeri açma ve çalma ruhsat verilmeden önce yetkili idareler tarafndan kontrol edilecek. Yetki belgesi olmayan iletmelere ruhsat verilmeyecek.

letmeler, yetki belgesi için gereken belgelerle birlikte Ticaret Bakanl il müdürlüklerine bavuracak. Yetki belgesi, iletmenin bulunduu yerdeki il müdürlüü tarafndan, oluturulacak bilgi sistemi üzerinden verilip, yenilenip, iptal edilecek. Geçerlilik süresi 5 yl olan yetki belgesi, iletmenin herkes tarafndan kolaylkla görülebilen bir yerine aslacak.

Kaçak çalan emlakçlar önlensin

Türkiye Tüm Emlak Müavirleri Federasyonu (TEMFED) Bakan Hac Ali Taylan da il müdürlüklerinin yetki belgesi vermek için gereken altyapy hazrlamas ve bilgi sistemini kurmas gerektiini belirtti. Emlak iletmeleri için 5 Eylülden itibaren yetki belgesi zorunluluunun baladn aktaran Taylan, yetki belgesi almak için de 30 metrekarelik iletmeye sahip olma, meslek odas kayd, vergi mükellefi olma ve eitim gibi artlar getirildiini ifade etti. Taylan, mevcut emlak iletmelerinin ise metrekare ve eitim gibi baz artlardan muaf tutulduunu anmsatt.

Kendilerinin de her önüne gelenin emlakç olmamasn istediklerine iaret eden Taylan, Mevcut emlakçlara çeki düzen getirilirken, temel sknt olan bu ii kaçak yapanlara çözüm getirilmiyor. Apartman görevlisi, site yöneticisi, bakkal ve manav da bu ii yapyor. Her lokanta camnda satlk ve kiralk ilanlar var. Bunlarla ilgili bir düzenleme ve cezai müeyyide getirilmiyor. Odaya kaytl yasal ilerini yapanlarn iini zorlatrrken, kaçak çalann ayakç tabir edilenlerin de önüne geçilmeli. deerlendirmesinde bulundu.

Taylan, ilgili yönetmelikteki baz hükümlerin deitirilmesi için bakanla bavurduklarn da aktarrken, sadece emlak danmanlna ait NACE koduyla kaytl iletmelerin bu ii yapmasnn salanmas gerektiini söyledi.

Her meslek kolundan kayd olanlarn yetki belgesi alabileceine dikkati çeken Taylan, bu durumun da emlak danmanlarnn saysn artracana ve haksz rekabet yaratacana iaret etti.

Ana Sayfaya Git