Yetki belgesiz ikinci el araç satanın cezası katlanacak

Yetki belgesi olmadan ikinci el araç satan kişilere araç ilk olarak 5 bin lira, sonraki araçlar için katlanan para cezası uygulanacak

Haberler 07.08.2020 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

kinci el otomobil alm satm iiyle uraan kiiler için yetki belgesi zorunlu hale geliyor. 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren balayacak uygulamayla beraber, söz konusu belgeye sahip olmayanlar araç alm satm ilemi gerçekletiremeyecek. Yetki belgesi olmayan ve araç alm satm yapan kiilere 5 bin TL para cezas kesilecek. Sat ilemlerinin devam halinde araç saysna göre bu rakamn katlanarak artaca da belirtilirken, kendi aracn satmak isteyen vatandalar ise aracn sorunsuz bir ekilde satabilecek.

ikinci el araç satn ilgilendiren yönetmelikte yaplan deiiklikler Cumhurbakan Erdoann önüne gitti. Söz konusu düzenlemelere göre; yetki belgesi olmadan araç sat yapanlara 5 bin TLden balayan cezalar kesilecei öngörülüyor. Kayt d sat yapanlar ise bakanlk tarafndan tespit edilip mükellef yaplacak. Motorlu Araç Satclar Dernei (MAS) Bakan Hayrettin Ertemel, 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren uygulanacak ikinci el otomobil satna getirilen düzenlemeye ilikin açklamalarda bulundu. Ertemel, yetki belgesi olan kurumlarn bu ii yapmalar gerektiine vurgu yaparak, Son günlerde otomotiv piyasasnda gelien durumlar görüyoruz. Bu ii yetki belgesi olmayanlar ve kayt d yapanlara uygulanacak bir düzenleme oldu dedi.

kinci elde düü bekleniyor?

Ertemel, Türkiyede bir ylda ortalama 7 milyon ikinci el araç satldn belirterek, Yaklak 4 milyon arac ise bu ii yapmayanlar gerçekletiriyor. Bu düzenlemeyle birlikte bu konunun bir çözüme kavuacana inanyoruz. Düzenlemeyle birlikte yetki belgesi olamayan kiiler, noterlerde ikinci el araç sat yapamayacaklar. Kendi araçlarn satmak isteyen vatandalar araçlarn satabilecek veya alabilecekler. Bununla ilgili hiçbir sknt yok. Sattklar arac kendine alyormu gibi ilem gerçekletirenlerle ilgili bir düzenleme olacak. Einin, dostunun üstüne arac alanlar veya satanlara yönelik bir düzenleme oldu ifadelerini kulland.

Cezalar katlanacak

Yaplan satlarn genelde internet üzerinden sanal kanallarla yapldnn altn çizen Ertemel, nternet ortamlarna da el atlmas gerekiyor. Yetki belge numaras olmayan kiilerin internete araç koymamalar gerektiini düünüyoruz. Yetki belgeli kurumlarn sanal ortamda bu ii yapmalar gerekiyor. Düzenlemeden sonra ikinci el araç alm satm daha doru bir ekilde olacak. Düzenlemeyle ikinci el araçlarn fiyatlarnn da düü yaayacan öngörüyoruz. nternet üzerinden uçuk rakamlarla yazlan ikinci el araç ilanlar, alcy da satcy da çok etkiliyor. uan için yetki belgesi olmayanlara araç ba 5 bin lira ceza gelecek. Daha sonrasnda satt her araç bana katlanarak giden bir ceza uygulanacak açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git