Yılda 3 ay üretiliyor

Yılın 3 ayı üretilen peynir için bir yıl önceden sipariş veriliyor

Haberler 12.06.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Mazda ilçesinde yln 3 aynda koyun ve keçi sütünden üretilen peynir için bir yl önceden sipari veriliyor.

Yaklak 165 bin koyun ve keçi varlna sahip ilçede besicilerin mesaisi süt veriminin yüksek olduu mart ayndan itibaren artyor.

Mart ay boyunca sabahn erken saatlerinde otlattklar hayvanlardan sadklar süt ile kuzu ve olaklar besleyen besiciler nisan, mays ve haziran aylarnda sadklar sütü de peynir yapmnda kullanyor.

lçenin krsal mahallelerinde üretilen peynir lezzeti nedeniyle büyük talep görüyor.

PAZARA ULAMADAN SATILIYOR

Geleneksel yöntemlerle salamura, örgü ve eritme olarak üç çeit üretimi yaplan peynirin müterisi hazr. Pazara ulamadan satlan peynir bir yl önceden sipari veren müterilerin adreslerine gönderiliyor.

Krsal çayönü Mahallesinde yaayan evkat Ula, AA muhabirine, ailesiyle besicilik yaptklarn, koyun ve keçileri yaklak 7 saat otlattktan sonra sütlerini samaya baladklarn söyledi.

Salan süte süzüldükten sonra maya kattklarn belirten Ula, 2 saat sonunda sütün peynire dönütüünü aktard.

Ula, filelere koyarak suyunu süzdükleri peyniri dilimledikten sonra tuzlayarak sata hazr hale getirdiklerini ifade etti.

Vezire Ula ise bu peynirin satndan elde ettikleri gelir ile geçimlerini saladklarn belirtti.

Günlük yaklak 50 kilogram peynir ürettiklerini anlatan Ula, peynirin büyük ilgi gördüünü, bir yl öncesinden sipari aldklarn dile getirdi.

SADECE BÖLGE DEL ÜLKEMZ GENELNDE TALEP GÖRMEKTE

Tarm ve Orman lçe Müdürü Eyüp Aydn, Mazdann küçükba hayvanclkta Mardinin ilçelerinde ikinci srada yer aldn, ilçenin bitki florasnn zengin olmas nedeniyle hayvanlarn sütlerinde ya orannn yüksek olduunu bildirdi.

Bu nedenle sütten üretilen peynirlerin de ya orannn yüksek olduunu aktaran Aydn, üretilen üç çeit peynirin lezzetinin de birbirinden güzel olduunu kaydetti.

Aydn, ilginin yüksek olduu peynir için bir yl önceden sipari verildiini dile getirerek, Ortalama 3 ayda üretilen ve uygun ortamda depolanan peynir yl boyunca tüketilmekte. Sadece bölge deil ülkemiz genelinde talep görmekte. Bu peynir bitki florasnn çeitlilii ve ya orannn yüksek olmas sebebiyle çok lezzetli. diye konutu.

Ana Sayfaya Git