Yıllık izin yapmayan parasını alır

Çalışanların kafasında her zaman kullanılmayan izinlerin ne olacağı ile ilgili soru işaretleri vardır. İşveren ne derse desin izin hakkı saklı kalmaktadır.

Haberler 07.05.2017 - 12:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalanlarn kullanmadklar izinler zaman amna uramyor. çalan fesih tarihine kadar istedii zaman kullanabilir. Kullanlmayan izinlerin paras ödenmek zorunda. zin hakknn yanmas ise söz konusu deil

zin kullanmnn younlat yaz tatili yaklarken çalanlar Kaç gün iznim var, istediim zamanda kullanabilecek miyim tela sard. Son yaplan düzenlemeler, çalanlarn izin kullanm konusunda elini bir hayli rahatlatt.

Yaz aylar yaklarken çalanlar izin planlarn yapmaya balad.Senelik izinlerle ilgili son yaplan düzenlemeyle artk ilk 10 günden sonraki tüm izinler birer gün bile kullanlabiliyor.

Ancak yaplan düzenlemelere ramen kullanlmayan izinler çalanla iveren arasnda önemli bir tartma konusu olmaya devam ediyor. Burada da zaman am diye bir durum yok. te tüm detaylaryla izin hakk...

zin süresi neye göre belirleniyor?

çalanlarn kaç gün izin yapacaklar mevcut iyerlerindeki kdemlerine göre belirleniyor. Buna göre 1 yldan 5 yla kadar (be yl dahil) kdemi olan içilerin en az 14 gün, 5 yldan çok 15 yldan az olan içilerin en az 20 gün, 15 yl (dahil) ve daha çok olanlarn ise en az 26 gün izin hakk bulunuyor. 18 yandan küçükler ve 50 yandan büyükler ise her durumda 20 günden az izin yapmyor. Sözlemelerle bu süreler artrlabiliyor. Memurlar ve Basn Kanununa tabi gazetecilerde süreler farkl uygulanyor.

Kullanmadm izinlerin parasn alabilir miyim?

çalann izni kullanmama, iverenin de kullandrmama gibi bir hakk bulunmuyor. O yüzden i akdi devam ederken izni paraya çevirmek mümkün deil.Kullanlmayan izinler bir sonraki yl kullanlabilir mi? Kullanlmayan izinlerin yanmas söz konusu deil. Bu izinler bir sonraki yl ya da baka bir dönemde kullanlabilir. Ama asl kural iznin tamamnn hak edilen yl içinde kullanlmasdr.

zin hakknn yanmas söz konusu mudur?

zin hakknda zaman am diye bir süre söz konusu deil. akdi devam ettii sürece içinin izin hakk durur. Ancak memurlar için farkl bir uygulama var. Ayrlrken kullanmadm izinlerin paras nasl ödenir? Kullanlmayan izinlerin bedelinin i akdi bittiinde son ücretten ödenmesi gerekir. Burada kaç gün izin kullanlmamsa o kadar para ödenir. çinin tazminat alp almadna ya da istifa edip etmediine baklmaz.

znimi kaç gün kullanmak zorundaym?

zinlerde kural tamamnn tek seferde kullanlmasdr. Ancak baz iyerlerinde bu mümkün olmadnda bölünebiliyor. Son deiiklie göre taraflarn anlamas ile ilk bölümü 10 günden az olmamak kaydyla istenildii kadar bölünebilir. Böylece 10 günden sonra çalan iznini birer gün olarak bile kullanabilir. Özellikle 9 güne tamamlanan bayram tatillerinde bu durum izni uzatr.

zin süresi nasl hesaplanr?

Yllk izinlere denk gelen resmi tatillerle hafta tatilleri izin sürelerinden saylmaz. Yani 14 gün izin hakk olan bir çalan bu süreye iki tane pazar tatili denk geldii için toplamda 16 gün izne çkar.

Yol izni kaç gündür?

znini iyerinin bulunduu ehrin dnda geçirecek olan çalanlara talep etmeleri halinde toplam 4 güne kadar ücretsiz izin verilir. Bu süreler ücretten düülür. çinin de ehir dna gittiini belgelemesi gerekir.

Part-time çalanlarn izinleri ksalr m?

Ksmi süreli çalanlarn izinleri de tam zamanl çalanlarla ayndr. zin süresi ksaltlamaz.

Memurlara da farkllk var

Memurlar için izin süreleri de uygulamalar da baz deiiklikler gösteriyor. Buna göre memurlarn bir önceki yldan daha önce kullanmadklar izinleri yanyor. Bunlar kullanma imkn bulunmuyor. Ayrca kullanlmayan izinlerin ayrlma tarihinde parasnn ödenmesi uygulamas da yok. 1 yldan 10 yla kadar (10 yl dahil) kdemi olan memurun izni 20 gün 10 yldan fazla kdemi olanlar ise 30 gün.

Ana Sayfaya Git