Yoğurt 30 yem 140 lira

Karacadağ'da hayvancılıkla geçimini sağlayanlar köylüler, “Eskiden bir kova yoğurt ile bir torba yem alırdık. Şimdi bir kova yoğurt 30 lira, bir torba yem 140 lira oldu” diyerek aradaki uçuruma dikkati çekti.

Haberler 21.04.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siverek ilçesine bal Karacada (Qerejdax) bölgesinde hayvanclkla geçimi salayanlar, artan yem, arpa, buday, ilaç ve saman fiyatlarndan ikayetçi. Arazi yapsndan kaynakl hayvancln temel geçim kayna olduu bölgede, halk tarm arazilerinin az olmas nedeniyle hayvan besinlerinin tamamn dardan temin etmek zorunda kalyor. Yurttalar besledikleri hayvanlarla masraflarn karlayamaz hale geldi.

HER EY K KATINA çIKTI

Karabahçe (Dehra Re) Mahallesinde 20 yldr hayvanclk yapan Nedim Kzolu, mahallede büyük ve küçükba olmak üzere toplam 5 bin hayvannn olduunu söyledi. Ekonomik krizin etkiledii girdilerin iki katna çktn belirten Kzolu, Eskiden 50-70 liraya aldmz yem torbas, imdi 130-140 lira oldu. Arpann kilosu 2 lira. Ktan zararla çktk. Hayvandan kazancmz yok, zarar ediyoruz. Eskiden yem, saman ve arpa fiyatlar ucuzdu. Son iki yldr her ey pahal oldu. Bu yl da kuraklk var. Ne yapacamz belli deil dedi.

KURTARMIYOR!

Zarar etmemeleri için girdi fiyatlarnn düürülmesi gerektiinin altn çizen Kzolu, fiyatlarn düürülmesi durumunda hayvancl sürdürebileceklerini, aksi halde i yapamaz hale geleceklerini söyledi. Devletten sadece buza destei aldklarn, bu destein dier hayvanlar için de verilmesi gerektiini dile getiren Kzolu, Beslediimiz hayvannn bu yl pahal giden tek ürünü süttür. Buda iki ay sürecek. Her eye zam geldi ama hayvanlarmzn fiyatnda bir deiiklik olmad. Hayvan beslemek çok pahal oldu. Masraflar çok yüksek, kurtarmyor diye konutu.

KAZANç YOK

Aa Karabahçe Mahallesinde büyükba hayvan besleyen Hac Said Karaca, eskiden koyun beslediini, masraflarn artmasndan dolay büyükba hayvancla dönmek zorunda kaldn belirtti. Koyun beslemenin zor olmadn ama yazdan itibaren yem vermeye baladklarn ifade eden Karaca, Bu da bütçemi zorlad. Eskiden bir kova yourt satp bir torba yem alyorduk. imdi bir kova yourt 30 lira, bir torba yem ise 140 lira oldu. Bu artlarda hayvan beslemek çok zor oluyor. çocuklarmla baka bir iimiz olmaynca mecbur hayvan beslemek zorunda kalyoruz. Kazanç yok perianlk var diye belirtti.

ARPA, SAMAN, LAç

Mahallede yaayan herkesin hayvanclkla geçimini saladn sözlerine ekleyen Karaca, önceki yllarda saman fiyatnn 50 kurutan 1 buçuk liraya, arpann kilosunun ise 60 kurutan 1 lira 80 kurua çktn kaydetti. Karaca, Kepein torbasn 10 liraya alrdk. imdi 55 lira olmu. Fiyatlar katlad. Sabah akam hayvanlara yem vermek zorunda kalyoruz. Yine ilaç fiyatlar çok yüksek. Bir hayvann baytar masraflar, bir insann doktor masraflarndan daha pahal diye aktard.

EME KARILAMIYOR

Masraflarn yüksek olmasnn yan sra hayvan fiyatlarnn ucuz olduuna dikkat çeken Karaca, unlar söyledi: Etin fiyat yüksek ama bizi etkilemiyor. Batda bir inek 20 bin liraya kadar satlyor. Biz inei buza ile birlikte 4 bin liraya satyoruz. Hayvan da para etmiyor. Emeimizi karlamyor. Artk hayvan besleyemiyoruz. Hayvann verdii ürünler ile hayvan besleyemiyoruz. Bu yama geldim bir destek alamadm.

Ana Sayfaya Git