Yoksulluk 7 bine çıktı

Konfederasyonun araştırmasına göre, eylül ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 65, yoksulluk sınırı ise 6 bin 725 lira oldu.

Haberler 27.09.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in aratrmasna göre, eylül aynda 4 kiilik bir ailenin açlk snr 2 bin 65, yoksulluk snr 6 bin 725 lira oldu.

Türk- tarafndan çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yaplan açlk ve yoksulluk snr aratrmas eylül ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, eylülde 4 kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr 2 bin 64 lira 52 kuru olarak belirlendi.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 6 bin 724 lira 81 kuru oldu.

Evli olmayan, çocuksuz bir çalann yaama maliyeti ise aylk 2 bin 536 lira 42 kuru olarak hesapland.

Ankarada yaayan 4 kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar önceki aya göre 0,28 orannda artt. Bu yln 9 aylk döneminde fiyatlardaki art yüzde 6,36 orannda gerçekleti. Gda enflasyonunda son on iki ay itibaryla art oran -baz etkisiyle- yüzde 9,05 olarak hesapland.

- Yumurtann fiyat artt

Aratrmaya göre, süt, yourt, peynir grubunda bu ay önemli bir fiyat deiiklii tespit edilmedi. Kyma ve kuba et ile sakatat ürünleri fiyatlar bu ay yine deimezken, tavuk fiyat gerilemeye devam etti. Mevsimin balamasyla balk daha düük fiyatla tezgahlarda yerini ald. Fiyat gerilemesinde hamsi, istavrit, mezgit gibi balk çeitlerinin olumlu etkisi söz konusu oldu.

Yumurtann fiyat bu ay daha da artarak tanesi 75 kurua ulat. Bakliyat ürün fiyatlar bu ay krmz mercimekteki artn dnda deimedi.

Gda harcamasnda günlük tüketimi sk olan ya sebze ve meyve fiyatlar bu ay yine mutfak harcamasn olumlu etkiledi. Ailenin harcamalarnda önemli arl olan ya sebze-meyve ortalama kilogram fiyat bu ay 5,60 lira olarak hesapland. Sebze ortalama kilogram fiyat bu ay 5,41 liraya yükselirken, meyve ortalama kilogram fiyat 5,85 liraya geriledi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduu grupta makarna fiyat artt fakat dier ürünlerin fiyat ayn kald.

Tereya, margarin, zeytinya ve ayçiçei ya fiyat bu ay deimedi. Siyah zeytin fiyatnda art, yeil zeytin fiyatnda azal ortalamada fiyatlar geriletti. çay fiyatndaki art bu ay etikete yansd. Baharat fiyat yine ayn kald. eker ve tuz ile bal, pekmez fiyat ayn kalrken reçel fiyat artt.

Ana Sayfaya Git