Yoksulluk sınırı 7 bin lira

Türk-İş'in araştırmasına göre, aralık ayında 4 kişilik bir aile için "açlık sınırı" 2 bin 162 lira 70 kuruş, "yoksulluk sınırı" ise 7 bin 44 lira 62 kuruş olarak tespit edildi.

Haberler 28.12.2019 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk- tarafndan çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yaplan açlk ve yoksulluk snr aratrmas aralk ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, aralk aynda 4 kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr 2 bin 162 lira 70 kuru olarak belirlendi.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr 7 bin 44 lira 62 kuru oldu.

Evli olmayan, çocuksuz bir çalann yaama maliyeti ise aylk 2 bin 649 lira 75 kuru olarak hesapland.

Ankarada yaayan 4 kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar önceki aya göre 2,85 orannda artt. Bu yl fiyatlardaki art yüzde 11,41 orannda gerçekleti. Gda enflasyonunda son on iki ay itibaryla art oran da yüzde 11,41 olarak hesapland.

- Et fiyat artt

Aratrmaya göre, süt, yourt, peynir grubunda süt ve peynirin fiyat ayn kalrken, yourt fiyatnda art yaand. Kyma ile kuba et fiyatnda bu ay art tespit edilirken, sakatat ürünlerinin fiyat deimedi. Tavuk fiyat düük de olsa artarken, balk fiyat geçen ayn tersine bir gelimeyle hamsi ve istavritteki arta bal olarak yükseldi.

Yumurtann fiyat bu ay tanede 5 kuru geriledi. Bakliyat ürünlerinden krmz ve yeil mercimek fiyatnda art belirlenirken dierleri ayn kald.

Gda harcamasnda günlük tüketimi sk olan ya sebze ve meyve fiyatlarnda önemli bir deiiklik görülmedi.

Ailenin harcamalarnda önemli arl olan ya sebze-meyve ortalama kilogram fiyat bu ay 5,46 lira olarak hesapland. Sebze ortalama kilogram fiyat 5,75 TLye yükselirken, meyve ortalama kilogram fiyat 4,81 liraya geriledi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduu grupta ekmek ve makarna fiyat ayn kalrken dier ürünlerin fiyatnda art yaand.

Tereya fiyat kilogramda 4 lira artarken, margarin, zeytinya ve ayçiçei ya fiyat bu ay deimedi. Siyah ve yeil zeytin fiyatnda art görülürken, yal tohum ürünlerinden fstn fiyat artt, fndn fiyat geriledi, dierleri deimedi.

çay ve hlamur fiyat ile baharat fiyatlar ayn kald. eker ve tuz ile bal, reçel, pekmez ve salça yine fiyat deimeyen ürünler arasnda yer ald.

Ana Sayfaya Git