Yoksulluk SINIRI 10 BİNE DAYANDI!

Türk-İş'e göre 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 903, yoksulluk sınırı 9 bin 457 lira oldu

Haberler 29.07.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in aratrmasna göre, temmuzda 4 kiilik ailenin açlk snr 2 bin 903, yoksulluk snr 9 bin 457 lira oldu.

Türk-in, çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yapt Açlk ve Yoksulluk Snr Aratrmasnn 2021 yl temmuz ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, bu ay 4 kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr 2 bin 903 lira olarak belirlendi.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 9 bin 457 lira oldu.

Bekar bir çalann yaama maliyeti de aylk 3 bin 546 lira olarak hesapland.

Ankarada yaayan 4 kiilik ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar, bir önceki aya göre yüzde 1,35 orannda art gösterdi.

Yln ilk yedi ay itibaryla fiyatlardaki art yüzde 12,10u bulurken, gda enflasyonunda son 12 ay itibaryla art oran yüzde 20,65 oldu.

TAVUK VE YUMURTA FYATI ARTTI

Aratrmaya göre, bu ay süt ve yourt fiyatnda art tespit edilirken, peynir fiyat ayn kald. Fiyat artlar ayn ilk haftas itibaryla etiketlere yansd.

Et, tavuk, balk, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduu grupta, Kurban Bayramnn da etkisiyle et ile sakatat fiyat ayn kald, tavuk fiyatnda art görüldü.

Yumurta fiyat bu ay da art gösterdi. Kuru fasulye, krmz-yeil mercimek, nohut, barbunya gibi bakliyat ürünlerinin fiyat bu ay da deimedi.

Ya sebze-meyve fiyatlar, özellikle sebzedeki fiyat gerilemesi nedeniyle ortalamada dütü. Geçen ay kilogram ortalama 7,90 olan taze sebze-meyve fiyat bu ay 7,33 lira olarak hesapland. Ortalama sebze kilogram fiyat geçen ay 7,21 lira iken, bu ay 6,31 liraya geriledi. Ortalama kilogram meyve fiyat ise deimedi ve bu ay 8,55 lira olarak hesapland.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduu grupta, beklenen ve aylardr yürürlüe girmeyen ekmek zamm bu ay yüzde 16,67 oranyla uygulamaya kondu. Un ve irmik fiyat ile bulgur fiyat deimedi, pirinç fiyatnda art görüldü.

Gda maddelerinden tereya, margarin, zeytinya ve ayçiçek ya fiyat ayn kald. Siyah ve yeil zeytin ortalama fiyat da deimedi. Ceviz, fndk, fstk gibi yal tohum ürünlerine bayram döneminde indirim uyguland.

Baharat ürünleri ile çay ve hlamur fiyat deimedi, bal, pekmez, reçel, eker, tuz ve salça fiyatnda da farkllk olmad.

Ana Sayfaya Git