Yoksulluk Sınırı 6 Bin Liraya Çıktı

Türk-İş'in araştırmasına göre, haziranda 4 kişilik ailenin açlık sınırı 1714, yoksulluk sınırı 5 bin 584 lira olarak hesaplandı.

Haberler 27.06.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk- tarafndan, çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yaplan açlk ve yoksulluk snr aratrmasnn haziran ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, haziranda dört kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr bin 714 lira olarak belirlendi.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 5 bin 584 lira oldu.

Ankarada yaayan dört kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar bir önceki aya göre yüzde 1,67 orannda artt. Yln ilk yarsnda fiyatlardaki art yüzde 6,61 orannda gerçekleti. Gda enflasyonunda son 12 ay itibariyle art oran yüzde 13,66 oldu. Yllk ortalama art oran ise yüzde 10,65 olarak hesapland.

- Kuru soan ve patates fiyat ay sonunda artt

Aratrmaya göre, haziranda süt, yourt, peynir grubunda genel olarak ortalamada önemli bir fiyat deiiklii dikkati çekmedi.

Kyma ve kuba et, tavuk ile sakatat fiyat ayn kald. Ya sebze-meyve fiyatlarnda, mevsim koullarna bal olarak beklenen gerileme yerine art dikkati çekti. Özellikle kuru soan ve patates fiyat, ayn ilk haftalarna nazaran son hafta yüksek oranda art gösterdi. Geçen ay 4,52 lira olan ortalama sebze-meyve fiyat bu ay 5,02 liraya yükseldi.

Ekmek fiyat yine 200 gram 1 lira tutarnda olurken ve bulgur fiyat biraz gerilerken, irmik fiyatnda ise art görüldü, dier ürünlerin fiyat ise ayn kald.

Tereya, margarin, zeytinya fiyat deimedi, ayçiçek ya fiyatnda ise baz marketlerde uygulanan promosyon sonucu biraz gerileme görüldü. Siyah ve yeil zeytinde, siyah zeytin fiyatndaki art ortalama fiyat yükseltti. eker fiyat artt, tuz, reçel, bal, pekmez fiyat ile çay, hlamur ve salça fiyat ayn kald.

Ana Sayfaya Git