Yoksulluk sınırı 7 bin 838 lira!

Türk-İş "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırması sonuçlarını açıkladı: Konfederasyonun araştırmasına göre, temmuz ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 406 lira, yoksulluk sınırı 7 bin 838 lira olarak hesaplandı.

Haberler 28.07.2020 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Türk-in aratrmasna göre, temmuz aynda 4 kiilik bir ailenin açlk snr 2 bin 406 lira oldu.

Türk- tarafndan, çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yaplan açlk ve yoksulluk snr aratrmas temmuz ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, mevsim koullarna bal olarak ya sebze ve meyve fiyatlarnda bu ay görülen gerileme, mutfak harcamasn olumlu etkiledi ve dört kiilik ailenin dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutar günlük 80 kuru azald.

Temmuz aynda dört kiilik bir ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken aylk gda harcamas tutar (açlk snr) 2 bin 406 lira 46 kuru olarak belirlendi. Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 7 bin 838 lira 62 kuru oldu.

Bekar bir çalann yaama maliyeti ise aylk 2 bin 919 lira olarak hesapland.

Ankarada yaayan dört kiilik bir ailenin, gda için yapmas gereken asgari harcama tutar, bir önceki aya göre yüzde 1,01 orannda geriledi. Yln ilk yedi ay itibaryla fiyatlardaki art yüzde 11,27 orannda oldu. Gda enflasyonunda son 12 ay itibaryla art oran yüzde 15,96 olarak belirlendi. Yllk ortalama art oran ise yüzde 12,47 olarak hesapland.

- Sebze-meyve ortalama fiyat geriledi

Aratrmaya göre, süt, yourt, peynir grubunda önemli bir fiyat deiiklii saptanmad. Et, tavuk, balk, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduu grupta, Kurban Bayram öncesi et ve sakatat (dana yürekteki art dnda) fiyat deimedi. Arlkl olarak kültür balklarnn satnn yapld tezghta fiyatlar ayn kald. Tavuk fiyat da deimedi ama yumurta fiyat artt. Kuru fasulye, krmz-yeil mercimek, nohut, barbunya gibi bakliyat ürünlerinden barbunya ve kuru fasulye fiyatnda art belirlendi.

Mevsim koullar nedeniyle sebze-meyve ortalama fiyat geriledi ve bu, temmuzda mutfak harcamasnda görülen gerilemenin önemli nedeni oldu.

Sebze-meyve ortalama kilogram fiyat, geçen ay 8,45 lira olarak hesaplanrken bu ay 7,23 lira oldu. Gerilemede özellikle meyve fiyatlarndaki gerilemenin etkisi fazla oldu. Meyve ortalama fiyat, geçen ay 10,73 lirayken bu ay 8,04 liraya geriledi.

Geçen ay 6,97 lira olan sebze ortalama kilogram fiyat da bu ay yine gerileyerek 6,63 lira olarak hesapland. Aratrmada, bayram öncesi son haftada, pazardaki fiyatlarn önceki haftalara göre daha fazla artmasnn dikkati çektii kaydedildi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduu grupta bu ay, undaki ayarlama dnda, önemli bir fiyat deiiklii tespit edilmedi.

Son grup içinde yer alan gda maddelerinden tereya, zeytinya ve ayçiçei ya ve fiyatnda deiiklik olmazken, margarin fiyat artt. Açk satlan siyah ve yeil zeytin fiyatnda deiiklikler görüldü ve ortalama fiyat biraz dütü.

Ceviz, fndk, fstk, ay çekirdei gibi yal tohum ürünlerinde, bayram öncesi indirim dikkati çekti. Baharat ürünleri ile çay ve hlamurun fiyat deimedi. Bal fiyat artarken, reçel, pekmez, eker, tuz ve salça fiyat ayn kald.

Ana Sayfaya Git