Yoksulluk sınırı 7 bin liraya çıktı

Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıklayan TÜRK-İŞ, “Asgari ücret aileye değil tek bir kişiye bile yetmiyor” diye belirtti.

Haberler 27.07.2019 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye çi Sendikalar Konfederasyonu (TÜRK-) tarafndan Temmuz ay açlk ve yoksulluk snrna ilikin yaplan açklamada, dört kiilik ailenin açlk snr 2 bin 075 lira, yoksulluk snr 6 bin 760 lira, evli olmayan-çocuksuz bir çalann yaama maliyeti ise 2 bin 565 lira olarak belirtildi.

Açklanan verilere göre, dört kiilik bir ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken aylk gda harcamas tutar 2 bin 075.24 lira, gda harcamas ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakt), ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier aylk harcamalarnn toplam tutar, 6 bin 760.73 lira ve Evli olmayan-çocuksuz bir çalann yaama maliyeti ise aylk 2 bin 564.52 lira olarak hesapland.

ASGAR ÜCRET ALEYE DEL TEK BR KYE BLE YETMYOR

TÜRK- açklamasnda u deerlendirmelere yer verdi: Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalmalarn sürdürdüü dönemde Konfederasyonumuz bekar bir içi için aylk yaam maliyetini net 2,393.25 lira olarak hesaplam ve fakat geçerli olan net asgari ücret 372.35 lira daha düük tutarda karar balanmt. Milyonlarca çalann geçim ücreti haline dönüen asgari ücret bugün deil bir ailenin, tek bir içinin bile geçimini salamaya yetecek düzeyde deildir.

Yeni asgari ücretin uygulanmaya balanmasndan bu yana yaplmas gereken harcama tutar her ay artmakta ve yaplan zamlarn etkisiyle aile bütçesine ek yükler gelmektedir. Ylbanda bekar bir içinin asgari ücreti aylk net 417.77 lira artarak 2,020 lira olmu ve fakat daha aradan henüz yedi ay geçmesine karn bu içinin yaam maliyeti ile mevcut asgari ücret arasndaki fark 543.62 liraya ulat.

GIDA HARCAMALARI 364 LRA ARTTI

Gda harcamas tutar ylbana göre 134 lira ve bir önceki yln ayn ayna göre 364 lira artt. Ailenin yapmas gereken toplam harcama tutar ise son alt ayda 437 lira, son bir ylda ise 1,176 lira artt.

*Ankarada yaayan dört kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar bir önceki aya göre yüzde 0.39 artt.

*Yln ilk alt yedi ay sonunda fiyatlardaki art yüzde 6.91 oldu

* Gda enflasyonunda son on iki ay itibariyle art yüzde 19.38 oldu.* Yllk ortalama art yüzde 22.86 oldu.

*Kurban Bayram öncesinde kuba ve kyma et ile sakatat ürünleri ve tavuk fiyat deimedi

* Süt, yourt, peynir grubunda; süt ve peynir fiyatnda bu ay önemli bir deiiklik gözükmezken yourt fiyatnda genelde bir art dikkati çekti.

* Et, tavuk, balk, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduu grupta; Kurban Bayram öncesinde kuba ve kyma et ile sakatat ürünleri ve tavuk fiyat deimedi. Ayn ekilde kültür balklar fiyat da ayn kald. Yumurta fiyat bu ay yine geriledi. Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, krmz-yeil mercimek, nohut, barbunya vb.) bu ay mercimek fiyatnda düük oranda bir ayarlama görüldü.

*Mutfak harcamasndaki rahatlamay yine sebze-meyve fiyatlarndaki gerileme salad. Havalarn snmas ve tarla ürünlerinin pazarda yaygnlamas gibi mevsim artlar nedeniyle hane halknn günlük tüketiminde önemli pay bulunan ya sebze-meyve ortalama kilogram fiyat bu ay 6.63 lira olarak hesapland. Geçtiimiz ay 6.0 lira olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyat bu ay 5.82 liraya, 7.73 lira olarak hesaplanan meyve ortalama kilogram fiyat ise bu ay 7.58 liraya geriledi.

* Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduu grupta; bulgur ve un fiyat baz marketlerde indirim nedeniyle gerilerken ekmek, makarna, irmik ve pirinç fiyat ayn kald.

*Son grup içinde yer alan gda maddelerinden; tereya, margarin ve ayçiçei ya fiyat deimedi, zeytinya fiyat ise bu ay artt. Zeytin fiyat -yeil ve siyah zeytin ortalamas olarak- art gösterdi. Geçtiimiz ay sonunda çay ve ekere yaplan zam bu ay piyasaya yansd ve fiyatlar artt. Bal ve pekmez ile tuz fiyat deimedi ve fakat reçel fiyat yükseldi.

Ana Sayfaya Git