Yoksulluk sınırı 8 bin

Türk-İş "kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasını açıkladı

Haberler 27.11.2020 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrmaya göre, kasm aynda dört kiilik ailenin açlk snr 2 bin 517, yoksulluk snr 8 bin 198 lira olarak hesapland

Türk-in aratrmasna göre, kasm aynda dört kiilik ailenin açlk snr 2 bin 517, yoksulluk snr 8 bin 198 lira oldu.

Türk-in çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yapt Açlk ve Yoksulluk Snr Aratrmasnn kasm ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, bu ay dört kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr 2 bin 517 lira olarak belirlendi.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 8 bin 198 lira oldu. Bekar bir çalann yaama maliyeti aylk 3 bin 73 lira olarak hesapland.

Ankarada yaayan dört kiilik ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar bir önceki aya göre yüzde 1,39 art gösterdi.

Yln 11 aylk bölümü itibaryla fiyatlardaki art yüzde 16,37yi bulurken, gda enflasyonunda 12 ay itibaryla art oran yüzde 19,68 oldu.

Yllk ortalama art oran ise yüzde 15,47 olarak hesapland.

DANA CER KUBAI FYATINA YAKLATI

Süt ve yourt fiyat genel olarak geçen aya göre ayn kalrken, peynir ürünlerinde rekabet ve çeitlilik, marketlere göre deiiklik gösterdi.

Kyma ve kuba et fiyat deimedi. Ancak tavuk fiyat geçen aya göre yüzde 13,90 orannda artt. Sakatat ürünlerinden dana cierinin fiyat artmaya devam ederek, kilogram bedeli neredeyse kuba ete yaklat.

Balk fiyatlar, geçen aya göre fazla deimedi. Fakat hesaplamada arlkl yer alan hamsi, istavrit gibi çok tüketilen balklarda beklenen fiyat gerilemesi görülmedi.

Geçen aylarda sürekli artan yumurtann fiyat bu ay tanede 1 kuru dütü.

Bakliyat ürünleri fiyatlarnda bu ay art dikkati çekti. Yeil mercimek, nohut ve barbunyada art tespit edilirken, dierlerinde deiiklik olmad. Geçen ay baz marketlerde -tedarikte yaanan sknt gerekçesiyle- ksa bir süre raflarda yer almayan kuru fasulye yaplan zamla yeniden sata sunuldu.

PRNç, BULGUR VE RMK FYATI ARTTI

Aratrmada, sebze-meyve fiyatlar en fazla deiiklik gösteren harcama grubu oldu. Ya sebze-meyve ortalama kilogram fiyat bu ay 6,71 lira olarak hesapland.

Geçen aya göre yaanan gerileme büyük ölçüde meyve fiyatlarndan kaynakland. Ekim aynda 7,45 lira hesaplanan ortalama meyve fiyat bu ay 6,77 lira oldu. Ancak geçen ay 6,48 lira olarak hesaplanan sebze ortalama kilogram fiyat bu ay 6,68 liraya yükseldi.

Bu ay pirinç, bulgur ve irmik fiyatnda art tespit edildi.

Tereya, margarin ile zeytinya, ayçiçei ya fiyat ayn kald. Hesaplamada dikkate alnan siyah ve yeil zeytin ortalama fiyat da bu ay deimedi.

çay ve hlamurun yan sra bal, reçel, pekmez, eker ve tuz ile salça da bu ay fiyat ayn kalan ürünler arasnda yer ald.

Ana Sayfaya Git