Yoksulluk sınırı 8 bin lira oldu!

Türk-İş "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırması sonuçlarını açıkladı; "Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 374, yoksulluk sınırı ise 7 bin 732 lira 91 kuruş oldu" dedi.

Haberler 27.04.2020 - 23:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-, nisan aynda 4 kiilik bir ailenin açlk snrn 2 bin 374, yoksulluk snrn ise 7 bin 732 lira olarak hesaplad.

Konfederasyondan yaplan yazl açklamada, küresel salgn koronavirüsün olumsuz etkilerinin Türkiyede de görüldüü, yaygnlaan isizlik ve yetersiz gelirin yoksul kesimlerin geçim koullarn daha da kötületirdii belirtildi.

Salgnn görülmeye balamasndan itibaren Türkiyede baz önlemlerin alnd hatrlatlan açklamada, u deerlendirmelere yer verildi:

AçLIK VE YOKSULLUK SINIRI

Alnan önlemlerin pek çok ekonomik faaliyeti durdurmas, iten çkarmalarn artmas, ücretsiz izine çkarlan içilere verilen ücret desteinin asgari ücretin yars tutarnda kalmas, kayt d istihdamn da yaygnlyla birlikte koronavirüsün ekonomiye etkisi, verecei zararn özellikle düük ücretli ve yoksul kesimlerde giderek artacan ortaya koymaktadr. Bu salgn döneminde ücretlerin korunmas ve ihtiyac olanlara gelir destekleri salanmas giderek önem kazanmaktadr. Özellikle son dönemde giderek art gösteren gda fiyatlar ve dier temel ihtiyaçlar için yaplmas gereken harcamalar elde edilen ücret gelirleriyle karlanamamaktadr. çi kesimi, 2020 ylnda geçerli olacak asgari ücretin insana yakr bir düzeyde olmadn daha yürürlüe girmeden dile getirmi, ancak iveren-hükümet kesiminin karar geçerli olmutu. Gelinen aamada asgari ücretin ve genel olarak ücret gelirlerinin yetersizlii görünür olmutur.

Türk-in nisan ay açlk ve yoksulluk snr aratrmasna yer verilen açklamada, 4 kiilik bir ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken aylk gda harcamas tutarnn (açlk snr) bu ay 2 bin 374 lira olduu kaydedildi.

Gda harcamas ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakt), ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier aylk harcamalarnn toplam tutarnn ise (yoksulluk snr) 7 bin 732 lira 91 kuru olduu aktarlan açklamada, bekar bir çalann yaama maliyetinin aylk 2 bin 883 lira 88 kuru olarak hesapland belirtildi.

MUTFAK HARCAMALARI ARTTI

Açklamaya göre, mutfak enflasyonundaki deiim nisan ay için öyle oldu:

Ankarada yaayan 4 kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar bir önceki aya göre yüzde 1,23 orannda artt. Yln ilk 4 ay itibaryla fiyatlardaki art yüzde 9,77 orannda oldu. Gda enflasyonunda son 12 ay itibaryla art oran yüzde 12,68 oldu. Yllk ortalama art oran ise yüzde 13,61 olarak hesapland.

Ana Sayfaya Git