Yoksulluk sınırı 8 bin lira oldu!

Türk-İş "eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı" araştırması sonuçlarını açıkladı: Konfederasyonun araştırmasına göre eylül ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 448 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 973 lira olarak hesaplandı

Haberler 26.09.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in aratrmasna göre, eylül aynda 4 kiilik bir ailenin açlk snr 2 bin 448 lira oldu.

Türk- tarafndan, çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yaplan açlk ve yoksulluk snr aratrmas eylül ay sonuçlar açkland. Aratrmaya göre, ya sebze-meyve fiyatlarna bal olarak mutfak harcamasnda görülen gerileme eylül aynda da devam etti.

Eylül aynda dört kiilik bir ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken aylk gda harcamas tutar (açlk snr) 2 bin 447 lira 72 kuru olarak belirlendi. Gda harcamas ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakt), ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier aylk harcamalarnn toplam tutar ise (yoksulluk snr) 7 bin 973 lira 02 kuru oldu.

Bekar bir çalann yaama maliyeti ise aylk 3 bin 2 lira 55 kuru olarak hesapland.

Dört kiilik bir ailenin aylk gda harcamas (mutfak masraf) tutar, yln ilk 8 ay itibaryla önceki yl sonuna göre 285 lira, temel ihtiyaçlar için yaplmas gereken toplam harcama ise 928 lira art gösterdi. Son bir yl itibaryla bakldnda, ortaya çkan ek harcama gerei gda için 385 lira, toplam hane halk harcamas için 1248 lira oldu.

Ankarada yaayan dört kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar bir önceki aya göre yüzde 2,68 orannda art gösterdi. Yln ilk dokuz ay itibaryla fiyatlardaki art yüzde 13,18 oranna ulat. Gda enflasyonunda son on iki ay itibaryla art oran yüzde 18,56 oldu. Yllk ortalama art oran ise yüzde 13,45 olarak hesapland.

- Sebze-meyve ortalama fiyatlarnda önemli deiiklik olmad

Aratrmaya göre süt, yourt, peynir grubunda nispi fiyat istikrar sürüyor. Et, tavuk, balk, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduu grupta, et ve sakatat ile tavuk fiyat deimedi. Balk fiyatlar ise yüksek fiyattan mevsime giri yapt. Yumurta fiyat da zamland. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, krmz-yeil mercimek, nohut, barbunya ve benzeri) fiyatlarnda geçen aya göre bir deiiklik olmad.

Ya sebze-meyvedeki fiyat gerilemesi bu ay da mutfak harcamasn rahatlatan temel faktör oldu. Geçen ay gerileyerek 6,59 lira olarak hesaplanan sebze-meyve ortalama kilogram fiyat, bu ay 6,57 liraya geriledi. Eylülde hem sebzenin hem de meyvenin ortalama kilogram fiyat artt. Sebze ortalama kilogram fiyat 5,94 lira olarak hesaplanrken (geçen ay 5,88 lira), önceki ay 7,54 lira olan meyve ortalama fiyat bu ay 7,59 lira oldu.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduu grupta, eylülde ekmee yüzde 20 orannda zam yaplarak yüzde bir orannda bir art meydana geldi.

Son grup içinde yer alan gda maddelerinden, tereya ve margarinin fiyat deimedi. Zeytinya ve ayçiçei ya fiyat artt. Açk satlan siyah ve yeil zeytin fiyat bu ay ayn kald. Yal tohum (ceviz, fndk, fstk, ay çekirdei ve benzeri) ürünlerinde ufak tutarda fiyat ayarlamas yapld. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber ve benzeri) ile çay ve hlamur deimedi. Bal fiyat artarken reçel, pekmez, eker, tuz ve salça fiyat ayn kald.

Ana Sayfaya Git