Yoksulluk sınırı 9 bin 200 TL

Türk-İş'e göre 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 830, yoksulluk sınırı 9 bin 219 lira oldu

Haberler 28.05.2021 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Türk-in aratrmasna göre, maysta 4 kiilik ailenin açlk snr 2 bin 830, yoksulluk snr 9 bin 219 lira oldu.

Türk-in çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yapt Açlk ve Yoksulluk Snr Aratrmasnn 2021 yl Mays ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre; bu ay, 4 kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr, 2 bin 830 lira olarak belirlendi.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 9 bin 219 lira oldu.

Bekar bir çalann yaama maliyeti ise aylk 3 bin 435 lira olarak hesapland. Ankarada yaayan 4 kiilik ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar bir önceki aya göre yüzde 2,28 art gösterdi.

Yln ilk be ay itibaryla fiyatlardaki art yüzde 9,28i bulurken gda enflasyonunda son 12 ay itibaryla art oran yüzde 16,07 oldu.

- Tavuk eti fiyat artt, yumurta fiyat geriledi

Aratrmaya göre, maysta süt, yourt, peynir grubunda önemli bir fiyat deiiklii görülmedi. Bu ay balk sezonu sona erdi, tezgahlarda arlkl olarak kültür balklar yer almaya balad. Ancak kyma ve kuba et fiyat bu ay da artn sürdürdü. Ayn ekilde tavuk fiyat da artt. Sakatat ürünlerinin fiyat deimedi. Yumurta fiyat geriledi. Bakliyat ürünleri fiyatlar ayn kald.

Ortalama kilogram fiyat geçen ay 7,74 lira olan taze sebze-meyvenin fiyat, maysta ayn kald. Ortalama sebze kilogram fiyat biraz gerileyerek 7,21 lira (geçen ay 7,45 lira) oldu. Ortalama kilogram meyve fiyat ise 8,50 lira olarak hesapland.

Ekmek fiyat deimedi. Ayn ekilde un, pirinç, bulgur fiyat da ayn kald. Makarna ile irmik fiyat ise biraz artt.

Tereya ve ayçiçei ya fiyat deimedi, zeytinyann fiyat ise artt. Hesaplamada dikkate alnan siyah ve yeil zeytinin ortalama fiyat, yeil zeytinden dolay biraz geriledi. Bal, reçel, pekmez, eker, tuz, salça fiyatnda farkllk tespit edilmedi.

Ana Sayfaya Git