Yoksulluk sınırı 9 bin liraya çıktı

Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre yılın ilk altı ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 10,61 olurken, gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 17,84 oldu. Araştırmada; açlık sınırı 2 bin 864, yoksulluk sınırı ise 9 bin 331 TL olarak belirlendi.

Haberler 29.06.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk- tarafndan her ay hazrlanarak kamuoyuyla paylalan Açlk ve Yoksulluk Snr Aratrmas Haziran 2021 raporu yaymland. Türk-in çalmasna göre yln ilk alt ay itibariyle fiyatlardaki art yüzde 10,61 olurken, gda enflasyonunda son on iki ay itibariyle art oran yüzde 17,84, yllk ortalama art oran ise yüzde 18,08 olarak hesapland. çalmaya göre; dört kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar bir önceki aya göre yüzde 1,22 orannda art gösterdi.

Aratrmada, yln ilk alt ay itibariyle fiyatlardaki art yüzde 10,61 olurken, gda enflasyonunda son on iki ay itibariyle art oran yüzde 17,84, yllk ortalama art oran ise yüzde 18,08 olarak hesapland.

AçLIK SINIRI 2 BN 864, YOKSULLUK SINIRI 9 BN 331 TL OLDU

Aratrmada dört kiilik bir ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken aylk gda harcamas tutar (açlk snr) 2 bin 864 TL 82 kuru olarak hesapland. Gda harcamas ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakt), ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier aylk harcamalarnn toplam tutar ise (yoksulluk snr) 9 bin 331 TL 67 kuru oldu. Bekar bir çalann yaama maliyeti ise aylk 3 bin 473 TL 37 kuru olarak belirlendi.

Türk- ile TÜK tarafndan hesaplanan gda fiyatlar endeksindeki deiimlerin yer ald aratrmada mevsim artlarna ramen gda fiyatlarndaki art eiliminin devam ettiine iaret edildi. Gda fiyatlarnda mevsim artlarnn beklenen etkisinin görülmedii ve ya sebze-meyve fiyatlarnda artn sürdüü aktarld. Geçen ay kilogram ortalama 7,74 TL olan taze sebze-meyve fiyat bu ay 7,90 TL olarak hesapland. Rapora göre ortalama sebze kilogram fiyat bu ay yine 7,21 TLde kald. Ortalama kilogram meyve fiyat ise bu ay 8,54 TL olarak hesapland. Geçen ay yaymlanan raporda ortalama kilogram meyve fiyat 8,50 TL idi.

FYAT ARTII TEMEL GIDADA DEVAM ETT

Türk- hesaplamasna temel alnan gda ürünlerinin, dorudan piyasadan derlenen fiyatlarnda Haziran 2021 itibariyle gözlenen deiim -harcama gruplar itibariyle u ekilde oldu:

Süt, yourt, peynir grubunda bu ay yine önemli bir fiyat deiiklii tespit edilmedi. Sütte beklenen fiyat art -imdilik- gerçeklemedi. Kutuda satlan beyaz peynirde gramaj 700 grama kadar dütü. Et, tavuk, balk, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduu grupta et yine zamland, Kurban Bayram öncesi kuba kilogram fiyat 3 ve kyma kilogram fiyat 2 lira art gösterdi. Tavuk fiyat genelde ayn kald. Balk sezonunun sona ermesiyle birçok balkç sat yapmazken, açk olanlarda kültür balklar arlkl oldu. Sakatat (cier, yürek, böbrek) ürünlerinin fiyat bu ay da deimedi. Yumurta fiyat art gösterdi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, krmz-yeil mercimek, nohut, barbunya vb.) baz marketlerde farkl ürün markalaryla raflarda yerini ald ve ortalamada fiyat art görüldü.

Ana Sayfaya Git