Yoksulluk sınırı arttı

Türk-İş: Dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 652, yoksulluk sınırı 8 bin 638 lira

Haberler 29.01.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in aratrmasna göre, ocak aynda dört kiilik ailenin açlk snr 2 bin 652, yoksulluk snr 8 bin 638 lira oldu.

Türk-in çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yapt Açlk ve Yoksulluk Snr Aratrmasnn 2021 yl Ocak ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, bu ay dört kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr 2 bin 652 lira olarak belirlendi.

Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 8 bin 638 lira oldu. Bekar bir çalann yaama maliyeti ise aylk 3 bin 222 lira olarak hesapland.

Ankarada yaayan dört kiilik ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar bir önceki aya göre yüzde 2,39 art gösterdi.

Yln ilk ay itibaryla fiyatlardaki art yüzde 2,39u bulurken, gda enflasyonunda son on iki ay itibaryla art oran yüzde 19,48 oldu.

AYççENN LTRELK FYATI 17 LRA OLDU

Süt, yourt, peynir grubunda yüksek oranda gerçekleen fiyat artlar mutfak harcamasna bu ay gelen ek maliyetin temel nedeni oldu.

Kyma, kuba ve sakatat ürünlerinin fiyat deimedi ancak tavuk fiyat artt. Balk fiyatlar, geçtiimiz aya göre biraz art gösterdi. Hamsiye gelen avlanma yasa sonras istavrit fiyat artarken, hamsinin tezgahlarda yerini almasyla fiyat geriledi, dier balk çeitlerinin fiyat genelde deimedi.

Geçen ay yumurtada görülen fiyat art bu ay geriledi ve tanesi 94 kuru olarak hesapland.

Sebze-meyve fiyatlar ocak aynda ortalamada geriledi. Bu gerilemede hafta sonu uygulanan sokaa çkma kstlamasnn etkisi oldu. Ya sebze-meyve ortalama kilogram fiyat bu ay 7,19 liradan 6,62 liraya geriledi. Ortalama sebze kilogram fiyat bu ay 6,68 lira olurken, ortalama meyve fiyat 6,50 lira olarak hesapland.

Ekmek fiyat deimedi. Bakliyat ürünlerinin fiyatlar bu ay deimezken, makarna, un ve irmik fiyat artt.

Tereya, margarin, zeytinya ve ayçiçei ya fiyat art gösterdi. Ayçiçeinin 1 litrelik fiyat 17,90 lira oldu. çay ve hlamurun yan sra bal, reçel, eker ve tuz ile salça da ocak aynda fiyat deimeyen gda ürünleri oldu.

Pekmezin fiyat ise artt.

Ana Sayfaya Git