Yoksulluk sınırı yükseldi!

Şubat ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 29, yoksulluk sınırı 6 bin 609 lira olarak belirlendi.

Haberler 27.02.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk-in aratrmasna göre, ubat aynda 4 kiilik ailenin açlk snr 2 bin 29, yoksulluk snr 6 bin 609 lira hesapland.

Türk- tarafndan çalanlarn geçim koullarn ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deiikliinin aile bütçesine yansmalarn belirlemek amacyla her ay yaplan Açlk ve Yoksulluk Snr Aratrmasnn ubat ay sonuçlar açkland.

Aratrmaya göre, bu ay 4 kiilik ailenin salkl, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmas gereken gda harcamas tutarn ifade eden açlk snr 2 bin 29 lira olarak belirlendi. Gda ile giyim, konut, ulam, eitim, salk ve benzeri ihtiyaçlar için yaplmas zorunlu dier harcamalarn toplam tutarna denk gelen yoksulluk snr ise 6 bin 609 lira oldu.

4 kiilik bir ailenin gda için yapmas gereken asgari harcama tutar, bir önceki aya göre yüzde 1 orannda artt. Yln ilk iki aynda fiyatlardaki art yüzde 4,52ye ulat. Gda enflasyonunda 12 ay itibaryla art yüzde 23,97 hesapland.

- Kuru soan fiyat biraz geriledi, patates fiyat ayn kald

Aratrmada, süt ve yourt fiyat ayn kalrken, daha önce genellikle bir kilogram olan paketlerin arlkl olarak 800 grama düürüldüü gözlendi. Buna bal olarak peynir kilogram fiyatnda art belirlendi. Hesaplamada tulum ve kaar peyniri gibi nispeten pahal peynir çeitleri, bu ay yine kapsam dnda tutuldu.

Kyma ve kuba etin fiyat ayn kald. Marketler ile tanzim sat maazasndaki fiyat fark -örnein bir kilogram kymada- 9 lira olarak hesapland. Tavuk fiyat geçen aya göre dütü fakat balk fiyat yükseldi. Sakatat fiyat -dana cierdeki art dnda- deimedi. Geçen ay fiyat artan yumurtann tanesi birkaç kuru ucuzlad. Bakliyat ürünlerinde bu ay önemli bir fiyat deiiklii olmad.

Geçen ay yüzde 25,90 oranndaki artla 7 lira olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyat bu ay yüzde 4,71 oranndaki artla 7,33 lira oldu. Kuru soan fiyat biraz geriledi, patates fiyat ayn kald. Ispanak, prasa, havuç, kabak fiyat gerileyen sebzeler arasnda yer alrken, salatalk ve paz ile kerevizdeki art dikkati çekti. Domates, limon, karnabahar, lahana, yer elmas fiyat deimeyen sebzeler arasnda yer ald.

Aratrmaya göre tereya fiyat ayn kald, baz margarin ürünleri marketlerde yer almazken ikame ürün fiyat ortalamas biraz yükseldi. Zeytinya ile ayçiçek yann fiyat deimedi. Zeytin fiyat -yeil ve siyah zeytin ortalamas olarak- baz çeitlerde yaplan indirimin etkisiyle biraz geriledi. eker, bal, pekmez ve tuz fiyat da deimedi ancak salça zamland. Uygulanan kampanya çerçevesinde geçen ay biraz gerileyen reçel fiyat bu ay yeniden artt. çay ve hlamur fiyat ise deimedi.

Ana Sayfaya Git