Yola saçılan pamuklar geçim kaynağı oldu

TÜRKİYE’nin pamuk üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Şanlıurfa’da çiftçiler tarlalarda hasada başlarken, dar gelirli aileler yola saçılan kirli pamukları satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Haberler 23.10.2017 - 08:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda sulu tarmn yaygnlat Harran Ovasnda pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor. Tekstil, ya sanayi ve hayvanclk sektöründe önemli oranda ham madde salayan pamuk hasadnn balamasyla birlikte bölgede beyaz altn olarak adlandrlan pamuk tarlalarnda sabahn ilk klaryla tarlalarn yolunu tutan ve akama kadar pamuk toplayan içilerle dolup tayor.

YOLA SAçILAN PAMUK

Satlmak için özel kasa yaplan kamyon ve traktörlere istiflenen pamuklarn geri kalan kirli veya yola saçlm pamuklar ise çou Suriyeli olmak üzere gar gelirli ailelerin geçim kayna olmaya balad. Kamyonlardan yola savrulan kirli pamuklar toplayan dar gelirli aileler, bunlar kilosunu 1 lira 20 kurutan yol kenarna kurulan seyyar komisyonculara satyor. anlurfa- Akçakale karayolu üzerinde aralarnda kadn ve çocuklarn bulunduu kiiler gün boyunca torbalarna istifledikleri kirli pamuklar satarak aile ekonomilerine katk salamaya çalyor.

GEçM KAYNAI OLDU

Yolda pamuk toplamann tarlaya göre çok kolay olduunu ifade eden Abbas Akba, Benim 6 çocuum var. Onlara bakabilmek için yol kenarna saçlan bu pamuklar topluyorum. Bazen günlük 40- 50 kilo pamuu bu yolda topluyorum. Daha sonra bunu yol kenarndaki komisyonculara yar fiyatna satarak elime 40- 50 lira geçiyor dedi.

Yol kenarnda pamuk toplayan Suriyeli Muhammet Faris ise, Ben ve olum yol kenarna saçlan bu pamuklar toplayarak satyoruz. Elimize geçen 30- 40 liray ev ihtiyaçlarnda kullanyoruz diye konutu. Trafiin youn olduu anlurfa-Akçakale karayolunda pamuk toplayanlar zaman zaman kazalara adeta davetiye çkaryor.

Ana Sayfaya Git