Yöresel lezzet "pestil"i yurt dışına gönderiyor

Şanlıurfa'da 4 çocuk annesi girişimci bir kadın, aldığı hibe desteğiyle ürettiği pestili talep üzerine ABD, Almanya ve Irak'a ihraç ediyor.

Haberler 05.02.2017 - 13:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Haliliye ilçesi Gölpnar Mahallesinde 47 yandaki smet Klç, uzun yllardan bu yana ailesiyle pestil, kesme ve cevizli sucuk üretiyor. Daha önce ürünlerini pazarlama imkan bulamayan Klç, 4 ay önce anlurfa Büyükehir Belediyesi tarafndan açlan Hamarat Eller çarsnda ürünlerini sata çkard.

El emei ürünlerine ilgi ksa sürede artan Klç, belediye tarafndan verilen 2 bin 500 liralk hibe desteiyle iini büyüterek pestillerini ABD, Almanya ve Iraka göndermeye balad. Bir ay gibi ksa sürede Türkiyedeki büyük ehirlerin yan sra yurt dna 300 kilogram pestil çeitleri gönderen Klç, ihracat ksa sürede daha da artrmay planlyor.

Klç, pestil üretimini çocuk yata örendiini söyledi.

smet Klç, ürünlerini taze satmak için ba bozumu döneminde yapt pekmezleri sakladn, pekmezden k mevsiminde, havann güneli olduu günlerde pestil yaptn anlatt.

Kn anlurfada havann güneli geçtiini hatrlatan Klç, ürettikleri ürünleri birkaç gün günete kuruduunu kaydetti.

Pestil imalat sürecini anlatan Klç, Ürünleri taze satmak için kn sakladmz pekmezi kaynatarak içine biraz un ekliyoruz. Daha sonra iyice kvamn bulana kadar kaynattktan sonra hazrladmz ceviz sucuklarn pekmezin içine batrp çkaryoruz. Kazanda geri kalan pekmezden de kesme ve bastk yapp yine günein önünde kurumasn bekliyoruz. diye konutu.

- Aile bütçesine katk

Ürettii ürünleri Hamarat Eller çarsna götürdüünü belirten Klç, öyle devam etti:

Burada ürünlerimizi sergiliyoruz. çary gezen yerli ve yabanc turistler ürünlerimizi satn alyor. Yurt dndan gelen ziyaretçiler bu ürünlerimizi çok beendi. Yurt dndan gelen talepler üzerine buradaki yöneticilerin yardmyla ürünlerimizi ABD, Almanya ve Irak bata olmak üzere baz ülkelere ihraç etmeye baladk. Kazandm gelirle üniversitede okuyan çocuklarmn harçln karlyorum ve aile bütçesine katk sunuyorum. Yaptm ii seviyorum. nallah ileriki zamanlarda daha fazla ürünü ihraç etmeye çalacam.

Hamarat Eller çars Sat Sorumlusu Fatma Avc da çarda sata sunulan ürünlerin kadnlar tarafndan yapldn söyledi.

Klçn yapt pestil ürünlerini yurt dna gönderdiklerini anlatan Avc, Yaplan ürünleri gda mühendislerimiz bizzat yerinde kontrol ediyorlar. Onlar onayladktan sonra bu ürünlerin satn yapyoruz. Bu ürünlerimiz il içinde, il dnda ve yurt dnda satlyor. dedi.

Ana Sayfaya Git