Yöresel peynir fiyatları cep yakıyor

Peynir fiyatlarının yüksek oluşunu denetimlerin ve hayvan yetiştiriciliğinin azlığına bağlayan peynirci esnafı, peynir toptancılarının da kendi kafalarına göre fiyat belirlediğini ifade ediyor.

Haberler 17.07.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Karacada bölgesinde doal yöntemlerle üretilen ve kilosu 30-35 TLye yükselen örgülü peynirin fiyat cep yakyor. Yaz aylarnda süt bol olmasna ramen peynir fiyatlarnn yükselmesinden dolay fiyat art vatandan tepkisine neden oluyor.

Hayvan yetitiriciliinin azalmasndan dolay peynir fiyatlarnn yükseldiini belirten peynirci esnafndan Mehmet Aras, peynirin azalmasndan dolay dier bölgelerden Diyarbakra yasz örgülü peynirin geldiini söyledi.

YÖRESEL PEYNR FYATLARI CEP YAKIYOR

Aras, Son 2 ylda peynirci esnafnn ileri iyiydi. Bu yl ise hem mal yok hem de fiyatlar pahaldr. çünkü yaylalara giden göçerler veya bu bölgedeki meralar yasakland. Hayvan yetitiricilii de yüzde 30-40 azald. Hayvanlar azalmasayd süt çok olacakt ama dediim gibi bu bölgede hayvan azald için Diyarbakr örgülü peyniri de piyasada yok. Diyarbakra has örgülü peynirin azalmasndan dolay dier bölgelerden buralara yasz örgülü peynir geliyor. Buraya gelen örgülü peynir ile Diyarbakr örgülü peynir fiyat da deiiyor. Üreticiler baka ehirlere gidince maliyetleri de artyor, mecburen 2 TL eklemek zorunda kalyor. dedi.

DENETM AZ OLDUU çN PEYNR FYATLARI ARTTI

Peynir fiyatlarnn yüksek oluunu denetimlerin azlna balayan Bahri Kurt, peynir fiyatlarnn daha da artacan söyledi.

YÖRESEL PEYNR FYATLARI CEP YAKIYOR

Kurt, Vatandan cebinde para olmad için 35 TL olan peynir fiyat çok geliyor. Biz peynir üreticilerine fiyatn neden yükseldiini sorduumuzda, bize içilerin paras, hayvanlarn yem paras ve kendisinin aln terinin olduunu söylüyor. Geçen yl peynir fiyat 16 TL idi. Bu yl ise bahar banda 25 TLden balad ve u anki fiyat 35 TLye yükseldi ve 1-2 hafta içerisinde de peynir fiyat 40-50 TL olacak. Bunun sebebi de denetimlerin az olmas, bizim dükkn kiralarmz, elektrik, su faturalarnn yüksek olmasndan ve peynir toptanclarnn kendi kafalarna göre fiyat belirlemesinden kaynaklanyor. ifadelerini kulland.

PEYNR FYATLARINDAK ARTI SÜTÜN OLMAMASINDAN KAYNAKLANIYOR

Piyasada sütün az olmasndan dolay peynir fiyatnn yüksek olduunu belirten ehmuz Aras, Bu yl peynir fiyatlar yüksektir. çünkü hayvanclkta azalma var. Bundan dolay piyasada süt yok. Peynir fiyatlarnn art sütün olmamasndan kaynaklanyor. Bugün sütün litresi 3 buçuk lira iken 10 kilogram sütten bir kilogram peynir elde ediliyor. Bu sebeple peynirin kilosu da 33 liradr. dedi.

YETKLLER SÜT VE SÜT ÜRÜNLERNN FYATININ DÜÜRÜLMES çN PEYNR ÜRETCLERNE DESTEK VERMEL

Aras, Peynir üreticileri bugün hayvanclk yapmakla kazanamyor. Her geçen yl maliyetler artyor. Hayvann yemidir, beslenmesidir. Masraflar çok ciddi bir ekilde yükselmi. Vatandalar da peynir fiyatlarndan rahatsz. çünkü vatandalarn da peynir almaya imkn yok. Covid-19dan dolay i imkanlar kstl ve çou i yeri personel çkard. Bu nedenle vatandan alm gücü az, peyniri alamad için de bizlere ikayetlerde bulunuyor. Yetkililerin süt ve süt ürünlerinin fiyatnn düürülmesi için peynir üreticilerine destek vermesi lazm. Ülkemizde bugün hayvanclk sektörü bitiyor. çünkü yem torbas 50 TL iken imdiki fiyat 100 TLdir. Üreticinin maliyeti yüksek oldu mu sat fiyat da yüksek olur. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git