Yüksek emekli maaşı için

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, 45 yaşında Bağ-Kur’a geçip nasıl yüksek maaş alınacağı, Bağ-Kur’da yüksek maaş alma, 5 farklı iş yerinde nasıl sigortalı çalışılabileceği, hakkı fesih varsa tazminat alınabileceği, emeklilik müracaat formunu doğru doldurulup yüzde 5 daha fazla maaş alma konularına ve diğer sosyal güvenlik konuları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 31.10.2017 - 08:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

45 yanda Ba-Kura geçip nasl yüksek maa alnaca konusunda bilgilendiren Nacar, SGK, 30 Nisan 2008den sonra pirim kazanç sistemini getirdii için emekli aylklarnda bir düme söz konusu. Oysa biz bugün diyoruz ki; 45 yanda olan vatandamz, Ba-Kura geçip 30 Nisandan sonra onlarn emekli maalarnda artma söz konusu olmas sebebiyle 45 yanda sigortasn Ba-Kurdan açtranlar, 15 yl sonra SGKnn emekli maalarndan daha yüksek emekli maa alacaklar. Emekli aylklarnda asgari ücretle çalanlar, emekli olduklar halde çalmaya devam ettikleri için aylklarn yüzde 3 kesildiini herkes biliyor. Oysa bilmedikleri bir ey var; vatandaa asgari ücretten deil, daha yüksek ödüyorsa 2 bin ya da 2 bin 500ün üzerindeyse bu sefer emekli aylklarna yüzde 3 daha fazla ek gelir olur. Yüksek öderseniz yüksek emekli maa alrsnz dedi.

ARTIK KLER, BA-KURDAN DA YÜKSEK MAA ALABLECEKLER

3 yllk çalma sonucunda Ba-Kurdan yüksek maa almann formülünü bulduunu söyleyen Nacar, Halk dilinde genellikle yüksek maan SGKdan alnd bilinir. Vatandamz çalma hayatna SGKdan devam eder. Ben, çaltm 3 yllk projeyi sonlandrdm. Artk kiiler Ba-Kurdan da yüksek maa alabilecekler ifade etti.

SGK, emeklilik maalarnda 3 parçaya bölündüünü belirten Nacar, birincisinin 8 Eylül 1999, ikincisinin 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 aras ve 30 Nisan 2008den sonras olduunu söyledi. Nacar, 8 Eylül 1999 önce ya haddi olmamas sebebiyle emekli maalarnn yüksek balandn ifade etti.

5 FARKLI YERDE SGORTALI çALIILABLR

5 farkl yerde sigortal çallabileceini açklayan Nacar, Halkmz genelde bir yerde sigortal çalyor. Oysa bugün isterlerse yüksek emekli maa alabilmek için de 5 yerde,3 yerde ve farkl yerlerde sigortal çallabilir ve primlerinin de yatmas lazm. Buralardaki çalma sonunda kii emekli ayl alaca zaman, SGKya oradaki sicil numaralarn yazp emekli talebinde bulunabilir. SGK ilk sigorta numarasnn tarihine göre, kiinin daha önce çalm olduu numaralar aktarp prim kazancn yukarya çekerek kiinin emekli maann da daha yüksek almasn salar. Birden fazla yerde sigortal çaln derken, yanllkla çaltmz gerçek primleri iptal edebiliriz, aman dikkat! Burada önemli bir nokta var; kii ikametgah ettii ilde birden fazla sigortal çalabilir. Dolaysyla farkl yerlerde çalrsalar bütün sigortalar iptal olabilir diye konutu.

EMEKLLK MÜRACAAT FORMUNU DORU DOLDURARAK YÜZDE 5 ORANINDA DAHA FAZLA MAA ALINABLNR

Emekli müracaat formun doru doldurarak yüzde 5 oranda daha fazla maa alnabileceini ifade eden Nacar, Vatanda, SGKda aslnda her noktada isterse ayln arttrabilir. Öyle ki doldurmu olduumuz emekli müracaat formunu bile doru doldurursak aylmz yüzde 5 arttrabiliriz. Bin lira yerine bin 100 lira ve bin 200 liraya kadar alabiliriz. O yüzden emekli formunu doldururken önemli olan 3 tane nokta var. Bir tanesi; kiilerin formda aile bireyleri vardr. E çocuu yazarsanz 80 TL cebinize art olarak geçer eklinde konutu.

yerinde çalan sigortalnn istee bal sigorta ödeyebileceini söyleyen Nacar, SGK, 4B kavramna yani istee bal sigortay 4Bden ödettiriyor. çalan bir içi kardeimiz, emekli maan arttrmay düünüyorsa 4B üzerinden, Ba-Kur üzerinden istee baly ödeyebilir. Emeklilik srasna geldiinde oraya yatrm olduu prim kazançlar da yine SGKya aktarp emekli aylklarnda art salayabilirler açklamalarnda bulundu.

HAKKI FESH VARSA TAZMNAT ALABLRSNZ

Hakk fesih varsa tazminatn alnabileceini belirten Nacar, Kdem tazminatn alabilmek için baz artlar vardr. Birincisi 15 yl doldurmak zorunda, ikincisi 3 bin 600ü doldurmak zorunda ve o iyeri ile ilgili SGKya dilekçe verip o dilekçe ile i yerine giderek kdem tazminatn alabilir. Ama hakk fesih denilen olayda var. Bugün i yeri iveren sana mobbing uyguluyorsa, çalan bir bayan ve iveren tacizde bulunuyorsa ya da size çalma arkadalarnzn yannda küfür ve rencide ediyorsa hiç çekinmenize gerek yok. Ayrlp gidip davanz açp kdem tazminatnz mahkeme sonunda alabilirsiniz ifadelerinde bulundu.

Normal emeklikten 2 sene sonra emekli olmann avantajna deinen Nacar, Yüksek maa almann çok çeitli formülleri var. Bunlar bilmek lazm, vatanda bilmiyor. Türk toplumu olarak emeklilik zamanmz geldiinde emekliye ayrlmayz. Torun okuyor, çocuk üniversiteye gidecek, paraya ihtiyacm var derken 2-3 sene sonra emekli oluyoruz. Aslnda sizin maanz yüzde 5 artrma hakknz var. Emeklilikten sonra her yl yüzde 5 art maanza yansr. 5 yl sonra emekli olduunda 250 TL art kazanrsn dedi.

7 BN GÜNDEN EMEKL OLAN EMEKL MAAINI ARTTIRIR

Emekli maan yüzde 1,5 artrmann yolunu tarif eden Nacar, Emekli sandnda 25 yl 9 bin günden emekli oluyorsunuz. Ba-Kurdan yine ayn ekilde 25 yl 9 bin günden emekli oluyoruz. Ama sosyal güvenlik kurumuna geldiimizde 3 bin 600 tutun da 5 bin 400e kadar kademeli olarak yükselme var. Orada da 7 bin 200, 9 bin gün var. Ama vatanda bunu bilmiyor. Kii emekli olacaksa 5 bin 400 gün üzerinden olmasn 6 bin 400 günü varsa askerlik borçlanmas yapsn 7 bin günden emekli olsun yüzde 1,5 art emekli maana ek kazanacak. Vurgulamakta fayda var. 7 bin günden emekli olan emekli maan arttrr eklinde konutu.

Askerlik borçlanmas konusuna da deinen Nacar, SGKda genelde erkekler askerlik borçlanmasn çok yapmazlar. Buradan söylemek istiyorum. 6 bin küsür gün varsa askerlik borçlanmanz da yapp üzerine 540 gün daha ekleyip daha yüksek maa alabilirsin. Askerlik borçlanman öderken de normal 18.90 TLden ödemeyin biraz daha yüksek ödeyin ki daha yüksek maa alabilirsiniz diye konutu.

ARTIK PRM KAZANç NE KADAR FAZLAYSA O KADAR YÜKSEK MAA ALIRSINIZ

Artk prim kazanç ne kadar fazlaysa o kadar yüksek maa alnacana vurgu yapan Nacar, SGKnn 30 Nisan 2008den önce yapm olduu bir sistem vard. çalan reformdan önce gün bazna göre emekli yapyorduk. 9 bin günün varsa o gün üzerinden maan yüksek alyordun. Oysa ki bugünün artlarnda Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann getirtmi olduu sistemde artk prim kazanç ne kadar fazlaysa o kadar yüksek maa alrsnz. Ba-Kur 30 Nisan 2008den sonra enflasyonda art var ancak SGKda düme gözlemlendi. Bunun için herkesi Ba-Kurdan emekli olmaya davet ediyorum dedi.

Ana Sayfaya Git