Yükselen demir fiyatları, inşaatları durdurdu

Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, yükselen demir fiyatları karşısında inşaat sektörünün çöktüğünü belirterek, yükselişe müdahale edilmemesi halinde 9 Haziran'da Türkiye genelinde iş bırakacaklarını söyledi.

Haberler 02.06.2017 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde yükselen demir fiyat müteahhitleri olumsuz etkiledi. Dolarn dümesine ramen demir fiyatnn yükselmesi inaat sektörünü durma noktasna getirdi. Demirin karaborsaya dütüünü ileri süren inaatçlar, i yapamaz hale geldiklerini söyledi. Karaköprü lçesinde yapm devam eden birçok inaatta demir bulunmad için müteahhitler tarafndan çalmalara ara verildi. 9 Hazirana kadar demirin fiyatnda düü yaanmazsa Türkiye genelinde Müteahhitler i brakma eylemi yapacak. Demirdeki fiyat artna bir anlam veremediklerini ve binlerce içinin isiz kaldn ifade eden anlurfa Müteahhitler Birlii Bakan Mustafa Önal, 9 Haziranda Türkiye genelinde i brakacaklarn belirterek unlar söyledi:

16 Nisanda yaplan referandum sonras sektörde bir sçrama bekliyorduk ama bu artan demir fiyatlaryla birlikte brakn sçramay, inaat sektörü durma noktasna geldi. Türkiyede ne deiti ki bu demir fiyatlar bu kadar birden bire yükseldi? Dolara baktmz dolar yükseldiinde demirin yükseliini anlarz da, ama dolar u anda dütüü halde demir fiyatnda yüzde 100e yakn bir yükselme var. Bu da inaat sektörünü durma noktasna getirmitir. 9 Hazirana kadar ithalatta bir verginin kaldrlmas ile ilgili baz eyler söylendi. Demir fiyatlaryla ilgili muhakkak bir düzenleme yaplaca bizlere iletildi. Eer ayn 9una kadar bu demir fiyatnda bir düzenleme olmazsa Türkiye genelinde e zamanl olarak inaatlar durdurma karar aldk. Önümüzde 10 günlük bir süre var ve demir fiyatlaryla ilgili müdahale edilmezse, müteahhitler bu pahallkla bu inaatlara devam etme anslar yoktur. Yüzlerce projemiz var ve demir fiyatlar yüksek olduu gibi piyasada demir yok. Bundan 5 ay önce 1 lira 40 kuru olan demir, bugün 2 lira 30 ve 40 kurua kadar çkmtr. anlurfa ve Türkiye genelinde binlerce ve milyonlarca insan etkileyecek bir durumdur. anlurfada 100 bin insan direk etkiledi. uan itibariyle bu artlar düzelmez ise inaat sektörü bitmi ve çökmütür.

YÜZLERCE PROJE BEKLEMEDE

Müateahhit Nazif çimen de, demir bulamadklar için içileri eve gönderdiklerini ve inaatta çalmalar durdurduklarn kaydederek öyle dedi:

Demir fiyatnn yüksek olmasndan dolay bütün inaatlarmz u anda durmutur ve inaat sektörü uandan itibaren tamamen çökmütür. naatta çalmalarn durmas anlurfada binlerce insann isiz kalmas demektir. Demir bulamyoruz. Son bir yl içerisinde demir fiyatnda yüzde yüze yakn art yaand ve inaat sektörü tamamen çökmütür.

Müteahhit Mustafa Aklolu ise, tamamlanmayan projeler için demirdeki yükseliin durmasn beklediklerini anlatarak, Elimizde yüzlerce proje bulunmakta ve bizler demir fiyatnn dümesini bekliyoruz. Demir fiyat düerse yeniden inaat çalmalarna balayacaz. Bu artlarda inaatlarda balamamz mümkün deildir. Böyle giderse içilerimiz isiz kalacak ve hepsinin evleri ekmeksiz kalacaktr. Demir yok ve uan demir karaborsa ve demir yokluu inaat sektörünü durma noktasna getirmitir diye konutu.

Ana Sayfaya Git