Yumurta üreticilerinin gözü Irak pazarında

Türkiye'nin "yumurta borsası" olarak bilinen Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesindeki üreticiler, Irak pazarının yeniden açılmasını bekliyor.

Haberler 14.06.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bamakç Tavukçuluk Kooperatifi Bakan ve yumurta üreticisi Nevzat Tezcan, AA muhabirine, mays aynn bandan beri Iraka yumurta ihracatnn olmadn söyledi.

Bu nedenle yumurta üreticilerinin büyük sknt içerisinde olduunu belirten Tezcan, ihracatn açlmasn beklediklerini dile getirdi.

Iraktaki tüketime göre üretim gerçekletirdiklerini anlatan Tezcan, öyle devam etti:

Avrupa Birlii standartlarna uyalm diye çaltk ama tabii bunun yan sra borçlandk. Yumurta üreticileri olarak zor durumdayz. Yumurtalarmz iç piyasaya gönderiyoruz. 9 gün bayram tatilinin devreye girmesiyle biraz sknt oldu. Yumurtalar elimizde birikti. u anda maliyeti 35 kuru olan yumurtay 15 kurua veriyoruz. Irak pazarnn açlmasn bekliyoruz. Devletimizden KDVnin kalkmasn bekliyoruz. Girdiler sfr, çkt ise 8, u anda dahi KDV ödüyoruz. Devletimizden yardm bekliyoruz. Kredilerin ertelenmesini istiyoruz. Gerçekten zor durumdayz.

En büyük ihracat pazarmz Irakt

Yumurta üreticisi Yasin Toköz de sadece Bamakçda deil, Türkiye genelinde sektörün skntda olduunu ifade etti.

hracatn bir anda durmasnn sektördeki en büyük sknty oluturduuna dikkati Toköz, unlar kaydetti:

Üreticiler imdiye kadar hep ihracata yönelik büyümeye gitti. Aslnda bu çok yanlt. u anda hep birlikte bunun skntsn çekiyoruz. En büyük ihracat pazarmz Irakt. Irak kaplar kapannca bir anda sektör ciddi skntya girdi. Yumurta sektöründe imdiye kadar görülmemi bir sknt yaanyor. Fiyatlar maliyetin çok çok altnda. Hükümetten isteimiz, üretim planlamas yaplmas. Üretim planlamas derken, sektörde rastgele bir büyüme var. hracata dayal bir büyüme oldu imdiye kadar. Türkiyede yllardr tüketim belli. Bu konuda bakanlk, YUM-BR, sivil toplum örgütleri, kooperatifler hepsi birleip, üreticilerle birlikte acilen çözüm bulunmas lazm.

Ana Sayfaya Git