Yumurta üretimi!

Mardin'de günlük 1 milyon 200 bin yumurta üretimi yapılıyor.

Haberler 13.12.2016 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MARDNde bir otelde toplanan yumurta üreticileri hem sorunlarn tartt, hem de tüketicilere uyarlarda bulundu. Mardinin önemli yumurta üreticilerinden Cibrail Dinler, Mardin ve ilçelerinde günlük 1 milyon 200 bin yumurta üretimi yapldn belirterek, bu yumurtalarn günlük olarak Güneydou Anadolu Bölgesinin her tarafna gönderildiini söyledi. Son günlerde baz Avrupa ve Asya ülkelerinde tekrar ortaya çkan ku gribi tehlikesine dikkat çeken Dinler öyle konutu:

Dünyadaki ku gribi tehlikesi Mardinde bulunmamaktadr. Bu konuda Mardinli üreticiler olarak çok anslyz. Mardin Ovasnda nem orannn düük olmas nedeniyle göçmen kularn barnmas mümkün deildir. Bu nedenle Mardin, ku gribine en uzak ehirdir. Yumurtann 21 günlük ömrü vardr. 21 günü geçen yumurtalarn besin deerini kayboluyor. Tarihi geçen yumurta kesinlikle yenmemelidir. Ayrca yumurta fiyatlar yaz aylarnda ucuzluyor, k aylarnda yükseliyor. Baz frsatçlar, yaz aylarnda yumurta alp, 3 ay bekletip, K aylarnda yüksek fiyattan bunu satyor. Tüketiciler buna dikkat etsinler. Güvenmedikleri, tanmadklar firmalarn yumurtalarn almasnlar ve tüketmesinler.

ORGANK TARIM çN TAVUK GÜBRES

Yumurta üreticisi Ahmet Tatar ise, sektör olarak bir çok sknt ile kar karya kaldklarn belirterek unlar söyledi:

Son yllarda dünya ku gribi ile mücadele ediyor. Bu yüzden Mardin ve çevresinde yumurta üreticilii yaptmz için anslyz. Mardin Ovas ku gribine uzaktr. Göçmen kularn Mardin ovasnda barnmas mümkün deildir. Türkiyedeki yumurta üreticilerin ilk hedefi Iraktr. Bunun için yetkililer ile görüüp Iraka yumurta ihracat yapacaz. çiftçilere de sesleniyorum. Tarlanzda organik sebze meyve yetitirmek istiyorsanz tavuk gübresi kullann. Hem daha çok verim elde edecek, hem de daha organik bir meyve sebze elde edeceksiniz.

Ana Sayfaya Git