Yurt dışındaki alıcı, çiftçiye doğrudan ulaşacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dijital Tarım Platformu'nun ihracata katkısına işaret ederek, "Sistemin ikinci fazda İngilizce versiyonu olacak. Yani yurt dışından bir büyük alıcı da Kemalpaşa'daki kiraz üreticisine direkt ulaşacak." dedi.

Haberler 07.05.2020 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çiftçileri tarmsal üretime ilikin bilgilendirmek amacyla oluturulan Uzaktan Eitim Sistemi kapsamndaki ilk dersi Pakdemirli verdi. Bakan Pakdemirli, sözlemeli üretim modeline ilikin bilgi vererek, ksa süre önce bu amaçla kurulan Dijital Tarm Pazar platformunun tantmn yaptklarn anmsatt.

Dijital pazarn, deer fiyattan tüm alclar ve üreticilerin online platformdan ulaabilecei bir ortam olduuna iaret eden Pakdemirli, Bu sözlemeli üretim platformunda tüm bitkisel ürünler bulunuyor. Akabinde ikinci fazda hayvansal ürünler de olacak ve sözlemeli olarak üretim yaplacak. Sözlemeli üretim yapan üreticimiz maln kaç liradan satacan en batan biliyor olacak. deerlendirmesinde bulundu.

GRD FNANSMANI MKANI SALANACAK

Bu modelde girdi finansman imkan olacana da dikkati çeken Pakdemirli, u bilgileri paylat:

Eer alc ile satc arasnda girdi finansman ile alakal bir ek sözleme varsa, girdi finansman salayacak. Yani sebzesini, meyvesini satmak isteyen üreticimiz eer bir perakende zincirle bir marketle anlatysa, belki bunun yüzde 20-25ine varan bir ksmn ayni yardm olarak alacak veya pein para olarak alacak. Bununla gübre ihtiyacn, tohum ihtiyacn, fide ve ilaç ihtiyacn karlayacak.

Pakdemirli, salgn sürecinde gelimi ülkelerin gda tedariki, lojistik ve tarmsal üretimde skntlar yaadklarna iaret ederek, Yürüttüümüz çalmalar hakikaten dünyaya örnek oldu. Bugün itibariyle hasat dönemine yaklarken Türkiyede hiçbir ekilde gda problemi olmad gibi, tarmsal ürünlerin hasadnda da bir problem olmayacak. nallah sonbaharda yeni ekimlerle beraber Türkiye gdadaki kendi kendine yeterliliini katlayarak devam ettirecek. diye konutu.

Dijital Tarm Pazarna kooperatiflerin de dahil olabileceini belirten Pakdemirli, Kooperatifler de burada daha aktif rol alarak hem girdi finansmannda hem de pazarlama tarafnda olabilir. Kooperatif ve birlikler, gerektiinde küçük üreticilerin ürünlerini de alarak tek yumruk haline gelecek. Tüketicimiz de maazalar, perakende noktalar vastas ile üç kuru daha ucuza alacak. dedi.

GÜBRE VE LAç SEKTÖRÜNE DE BURADAN ULAILACAK

Gda ileme sanayisine de sözlemeli üretimi kullanma çarsnda bulunan Pakdemirli, Meyve suyu fabrikas meyvesini sözlemeli üretimle alacak ve özellikle ihracat da yapyorsa belki hasat olmadan, müterilerine ileri vadeli fiyat verme imkanna sahip olacak. Bu da Türkiyenin rekabetçi üstünlüünü ve rekabetçi avantajn son derece artracak. Buradan lojistik, paketleme, tarma dayal sanayiler, perakendeciler, gübre sektörü, ilaç, tohum, bunlarn hepsine ulamak mümkün olabilecek. lemler derinletikçe, gübreyi üreten de bu platform üzerinde daha ucuza verebilecek. ifadesini kulland.

Pakdemirli, Dijital Tarm Pazar kurulal henüz bir hafta olmasna ramen uluslararas örgütlerin kendisinden bilgi aldn ve bu modeli örnek alacaklar mesaj verdiklerini söyledi.

KÜçÜK ÜRETC DE YÜKSEK FYATTAN ÜRÜNÜNÜ PAZARLAYABLECEK

Ziraat Bankasnn sözlemeli üretimde üretici ve alcnn kulland kredilerde yüzde 80lere varan faiz avantaj saladn da deinen Pakdemirli, Özellikle devletin desteklerini de belli bir süreç içerisinde sözlemeli üretime doru geçirerek, bunlar da sözlemeli üretimi tevik edecek ekilde artrarak devam edeceiz. Bu sistemde, en küçük üreticiden en büyük üreticiye kadar hepsinin pazarlama kabiliyetleri neredeyse eitlenecek. Büyük üreticiler gibi küçük üreticilerimizin de ürünleri yüksek fiyattan deer fiyattan pazarlanabilir olacak. deerlendirmesinde bulundu.

Bakan Pakdemirli, bir süre sonra bu sisteme fazla müdahale etmeyeceklerini belirterek, Biz bu sistemi belli bir süre sonra da özel sektör mant içerisinde yürütecek olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliinin yürütmesini istiyoruz. dedi.

BORSA TESCLNE KONU EDLEBLECEK

Sistemin ihracat için avantaj salayacana iaret eden Pakdemirli, kinci fazla Dijital Tarm Platformunun ngilizce versiyonu olacak. Yani yurt dndan bir büyük alc da Kemalpaadaki kiraz üreticisine direkt ulaacak. diye konutu.

Pakdemirli, alc ve satc arasnda kontrat imzalanrken, sisteme dahil olan bankalarn da farkl kampanyalar sunabileceini anlatarak, Finansal riskleri içeren sigorta altyaps oluturulmasyla beraber finansal riskler, özellikle iklim ve corafi koullarda oluan riskleri de kapsayarak bu sözlemeyi de garantiye alm olacak. Sözlemenin ileri aamalarda da Merkezi Kayt Kuruluu araclyla kayt altna alnmas ve sistem üzerinden yaplan alm satmn borsa tesciline konu edilmesi söz konusu olabilecek. bilgisini verdi.

Ana Sayfaya Git