Yüzde 300 farkla satıyorlar!

Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, pazarlarda düşen fiyatların Ramazan bereketi olarak algılandığını, ancak hal fiyatlarına kıyasla pazardaki ürünlerinin hala yüzde 200-300'e varan farklarla satıldığını söyledi.

Haberler 27.05.2017 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek fiyatlarla sebze tüketmeye altrlm bir halkn yaratldn belirten en, mevsimsel olarak sebzelerin daha önce çok yüksek fiyatlara satlmasna vatandan altn, u an pazarlarda düen fiyatlarn da ucuzluk olarak alglandn söyledi.

Fiyatlarn dütüünü buna ramen hal ile pazar ve market fiyatlar arasnda ciddi farklar olduunu kaydeden en, güçlükle üretilen ürünlerin doru fiyatla tüketiciye ulamamas nedeniyle yüzde 25inin çöpe gittiine iaret etti. Vatandan pazarda 7-8 lira veya 5 liraya ald ürünü bugün 2,5-3 liraya gördüü zaman mutlu olduunu belirten en, Ama o doru fiyat deil.

Sebze ve meyvenin borsas olan hal fiyatlar ile karlatrdmz zaman ürünlerde hala çok ciddi fiyat farklarnn olduunu görüyoruz. Pazarlarda hala yüzde 300 fiyat farklar mevcut. Bu kabul edilebilir bir ey deil. Bizim hal çk fiyatlarmza göre, domates 75 kuru ile 1 lira arasnda. Ama pazar fiyatlarna baktnzda bu domates 2,5 ile 3 lira arasnda satlyor. Bu çok ciddi bir fiyat farkdr. Halde 60 kuru olan biber 2,5 liraya satlyor. Bunlar çok yüksek fiyatlar dedi.

MERSNDEN STANBULA MALYET KLO BAI 20 KURU

Halden alnan ve pazarda tezgaha konan sebze ve meyvede nakliye ücretinin kilogram bana 20 kuru olduunu anlatan en, stanbuldan bir pazarc arkadamz gelip halden bir ürün ald zaman, araya arac girmezse nakliye maliyeti 20 kurutur. Yani 1 liraya ald ürün stanbuldaki pazarna kadar ulaana kadar 1 lira 20 kuru olur. Bu domatesin 3 liraya satlmas kabul edilebilir bir durum deildir. Ürünü alann komisyoncu olduunu düünsek dahi, bu rakama 20-30 kuru kar pay koysa yine bu yüksek rakamlar çkmaz diye konutu.

çÖZÜM ÖNERS FYAT BÜLTEN VE TANZM NOKTALARI

çözüm önerilerini sralayan ve bunun için de 15 gün önce somut adm attklarn anlatan en unlar söyledi:

Haber bültenlerinde sebze meyve fiyatlarnn bülten olarak gösterilmesi vatanda bilgilendirecektir. 15 gün önce 81 il belediye bakanmza yaz yazdk. Sosyal belediyeciliin gerei olan tanzim noktalarnn kurulmasn istedik. Sürekli fiyatn yüksekliinden bahsediyoruz ama bunu söylemlerle engelleyemiyoruz.

Ancak rekabet ederek bu fiyatlar aa çekebiliriz. Bu konuda belediyeler vatandalarmza daha kolay ulaacaktr. Belediyelerimiz çok kar amac gütmeden bal olduklar il hallerinden ürünleri alp ufak karlarla, olmas gerektii fiyatlara satarsa rekabet oluacak ve dier tezgahlarda da fiyat düecektir. Hem belediye zarar etmeyecek hem de vatanda doru fiyata ürün tüketecektir.

Ana Sayfaya Git