Yüzde 8+7 zam!

Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talep etti.

Haberler 25.07.2019 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

5. Dönem Toplu Sözlemesi ile 3 milyon 200 bin memur ile yaklak 2 milyon memur emeklisinin 2020 ve 2021 yllarndaki mali ve sosyal haklar belirlenecek.

Yalçn, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl önünde yapt basn açklamasyla konfederasyonlarnn 5inci Dönem Toplu Sözlemesine ilikin taleplerini kamuoyuyla paylat.

Memur-Senin hem yetkili konfederasyon sfatyla ve hem de hizmet kollarnn tamamnda yetkili sendikalaryla toplu sözleme masasnn emek tarafnn tek ve gerçek aktörü olduunu ifade eden Yalçn, öyle konutu:

5inci Dönem Toplu Sözleme, Cumhurbakanl Hükümet Sistemi döneminin ilk toplu sözleme süreci olmak niteliine sahip olacak. Toplu pazarlk süreci, ülkemizin genel ve yerel seçim süreçlerini tamamlad, siyasi iradenin ifadesiyle ekonomide dengelemenin saland, kamu maliyesi yönüyle cari açn azald bir görünümle balayacak. Hem enflasyon hem de faiz tarafnda aa yönlü hareketin beklendii, refahtan ve büyümeden pay konusunda geçmite verilen sözlerin yerine getirilmesi beklentisinin yükseldii bir eikteyiz. Böylesi bir eikte, emein hakkn, aln terinin karln, kamu görevlilerinin hukukunu, emekli kamu görevlilerinin güne ve gelecee dair umudunu artrmak hedefine ulamay mümkün klacak teklifleri masaya tayoruz.

- Toplu sözleme masas fark ve umut oluturmal

Adil bölüüm, dengeli gelir dalm, emein hakkn koruma, aln terinin karln artrma açsndan toplu pazarlk masasnn her yönüyle emsalsiz bir frsat olduunu belirten Yalçn, Bu frsat iyi deerlendirmek, seçim sorunu olmayan önümüzdeki dönemde emek kesimine, kamu görevlilerine geçim sorunu yaatmamak gerek. ifadelerini kulland.

Taleplerinin makul ve karlanabilir olduunu vurgulayan Yalçn, unlar kaydetti:

Kamu veren Heyetinden temel beklentimiz udur; kamu ivereni ve onun ahsnda yürütme erki, masaya adil tekliflerle gelmeli, pazarl yakn dönemdeki vaatlerini gerçekletirme frsat olarak görmeli, nimetin ve külfetin adil dalm hassasiyetini göstermeli, büyümeden ve refahtan pay vermeme tavrn sona erdirmelidir. Toplu sözleme masas ve metni, yeni, büyük ve güçlü Türkiyenin varln hem maa bordrolarndaki rakamlara yanstmal, yasaklar kaldrmal, özgürlük alann genileterek fark ve umut oluturmaldr. Biz toplu sözleme masasndan sadece maa ve ücretlerimizi artracak oranlar ve tutarlar noktasnda art istemiyoruz. Biz, toplu sözleme masasndan dayatmalardan kurtulmamz salayacak tekliflerle özgürlük de istiyoruz. Biz toplu pazarlkla, sosyal güvenlikte adaleti ve sürdürülebilirlii destekleyen kazanmlar elde etmeyi hedefliyoruz.

- Gelir vergisi yl boyu yüzde 15 sabit oran uygulanmal

Yalçn, kamu görevlilerinin maa ve ücretlerine ilikin art teklifinin oransal zam, refah pay, seyyanen zam ve istikrar bulmu bir teklif olarak enflasyon farkndan olutuunu belirterek, taleplerini söyle sralad:

Taban ayla seyyanen 200 lira, ilk yl yüzde 8+7, ikinci yl yüzde 6+6 zam ve birinci yl yüzde 3, ikinci yl yüzde 2 refah pay istiyoruz. 200 lira seyyanen zam yoluyla en düük ve en yüksek devlet memuru maa arasndaki makasn oransal zam yoluyla açlmas durumunu regüle etmeyi, nispeten düük maa alan kamu görevlilerine bu yolla ilave maa-gelir art öngörüyoruz. Sözlemeli personel kadroya geçirilmeli, süreli-süresiz sözlemeli ayrm da sözlemeli personel istihdam ayb da son bulmal. Gelir vergisi yl boyu yüzde 15 sabit oran uygulanmal ya da yüzde 15i aan ksm Kamu verenince tazmin olunmal teklifini masaya sunuyoruz. Kamu görevlilerinin çocuklarna yönelik kre hizmeti sunulmal ya da kamu görevlilerine 754 lira kre yardm yaplmal teklifini masaya getiriyoruz.

Toplu sözleme ikramiyesinin yetkili sendika üyelerine bir kat artrml ödenmesini isteyen Yalçn, bu yolla toplu sözleme ikramiyesinin 103 liradan 216 liraya yükseltilmesini teklif ettiklerini vurgulad.

- E yardm 295 liradan 576 liraya çkartlmal

Yalçn, kdem aylnda ve yan ödeme puanlarnda ve bunlarn hesaplanmasna esas katsaylarda art talep ettiklerini belirterek, unlar kaydetti:

E yardm 295 liradan 576 liraya, çocuk yardm 35-70 liradan 144 liraya yükseltilmeli. Giyecek yardmnn kapsam geniletilmeli ve yardm nakdi olarak ödenmeli anlayn masaya tayor, bütün kamu görevlilerine ilk yl 450 ikinci yl 600 lira giyim yardm istiyoruz. Servis hizmetinden tüm kamu görevlilerinin yararlandrlmasn, servis hizmeti sunulamamas halinde nakit ulam yardm yaplmasn teklif ediyoruz. Yemek servisi hizmetinin kapsamnn geniletilmesini, yemek verilmeyen i yerlerindeki kamu görevlilerine öün bana yemek ücreti ödenmesini istiyoruz. Emekliler bayram ikramiyesi bu toplu sözlemeyle kamu görevlilerine de verilmeli, bayram öncesi kamu görevlilerinin eline 2 bin 630 lira tutarnda bayram ikramiyesi geçmeli.

Ek Gösterge konusundaki vaadin yerine getirilmesini istediklerine deinen Yalçn, Bu vaadin kapsam adaletin gerei olarak geniletilmeli irademizi teklifimizle masaya tayor, kamu iverenine ek gösterge vaadini hayata geçirme imkan sunuyoruz. Ek ödemelerde, özel hizmet tazminatlarnda, ek gösterge düzenlemesine bal olarak özel hizmeti tazminat yanstma oranlarnda artlar teklif ediyor, emekli kamu görevlilerinin e ve çocuk yardmndan yararlandrlmas teklifini pazarlk masasna sunuyoruz. diye konutu.

Basn açklamasnn ardndan Yalçn ve Memur-Senin hizmet kollarndan yetkili sendikalarn bakanlar, taleplerini Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuka sundu.

5. Dönem Toplu Sözlemesi ile 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakn memur emeklisinin 2020 ve 2021 yllarndaki mali ve sosyal haklar belirlenecek.

Ana Sayfaya Git