Zam bombası

Elektrik, doğalgaz ve suya yapılan zamlar halkın belini büküyor

Haberler 02.10.2020 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi sürecinde birçok insan isiz kalrken, ekonomideki kötü gidiat, isizlik, faturalarndaki art ve hayat pahall, halkn tepkisine neden oluyor.

2020 ylnn banda ortaya çkan ve mart ayndan bu yana Türkiyede de ciddi oranda kendisini hissettirerek hayat olumsuz etkileyen Covid-19 pandemisi, isizlik rakamlarnn yükselmesine, hayat pahallnn da artmasna neden oldu.

Tüm bunlar yetmezmi gibi elektrik, su ve doalgaz gibi birçok kaleme üst üste gelen zamlar, bata asgari ücretle çalan vatandalar olmak üzere toplumun tamamnda ciddi tepkilerle karland.

Elektrik, doalgaz ve su bedellerine art arda yaplan zamlar, artan isizlik ve hayat pahall ile mücadele eden halkn, kara kara düünmesine neden oluyor. Halk, yaplan zamlara bir anlam veremediklerini belirtiyor.

TÜK elektrik ve doalgaz için ödenen rakamlar açklad

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) geçtiimiz günlerde elektrik ve doalgazdaki fiyat deiim oranlarn açklad. Sanayide 2020 yl birinci dönem elektrik fiyatlarna bakldnda, tüketicilerin 1 kilovat elektrik için ödedii tutar bir önceki döneme göre yüzde 7,1, bir önceki yln ayn dönemine göre ise yüzde 21,8 artarak ortalama 58,6 kuru oldu.

Konutlarda, 1 kilovat elektrik için, tüketicilerin 2020 yl birinci döneminde ödedii tutar ise bir önceki döneme göre yüzde 7,2, bir önceki yln ayn dönemine göre ise yüzde 32,3 artarak ortalama 71,2 kurua yükseldi.

Sanayide 2020 yl birinci dönem doal gaz fiyatlarna bakldnda, tüketicilerin 1 metreküp doal gaz için ödedii tutar bir önceki döneme göre yüzde 1,4 ve bir önceki yln ayn dönemine göre yüzde 13,2 artarak ortalama 189 kuru oldu.

Konutlarda ise 1 metreküp doal gaz için tüketicilerin 2020 yl birinci döneminde ödedii tutar bir önceki döneme göre yüzde 2,4, bir önceki yln ayn dönemine göre ise yüzde 34,7 artarak ortalama 182,6 kurua yükseldi.

Elektrie bugün bir kez daha zam yapld

Ekonomik krizden etkilenen vatandalar, faturalarn ödemekte zorluk çekerken elektrie bugün bir kez daha zam yapld.

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumunun (EPDK), zam ile ilgili karar Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland. Karara göre, elektrie yüzde 5,6 ile yüzde 5,7 arasnda zam yapld. Bir kilovatsaat elektrik konutlarda 71,02 kurutan 75,10 kurua, sanayide 70,97 kurutan 75,06 kurua yükseldi. Elektrik Üretim Anonim irketi (EÜA) tarafndan uygulanacak aktif elektrik toptan satnn, 3 aylk dönemi içerdii belirtildi.

Bugün yaplan zamla birlikte son 3 ylda elektrie yüzde 82 orannda zam yaplm oldu. Söz konusu zamlar genelde halkn tamamn, özelde ise dar gelirli vatandalar madur ediyor.

Asgari ücretle çalan vatandalar, alm olduklar ücretin büyük bir ksmn elektrik, doalgaz, kira ve suya vermek zorunda kalyor. çou vatanda, çevresine borçlanarak hayatn idame ettirmeye çalyor.

Elektrik ve doalgaz zamlarnn rutine balandn ve halk çok zor durumda braktn belirten vatandalar, bu kn zor geçeceini ve faturalarn cep yakacan ifade ediyor.

Pandemi sürecinde suya yaplan zamlar vatandan tepkisine neden oluyor

Türkiyenin aylardr Coronavirus ile mücadele ettii, temizlik ve hijyen için bol su kullanmann tavsiye edildii bu günlerde, belediyelerin suya zam yapmas da halkn tepkisine neden oluyor.

stanbul, zmir, Antalya gibi büyükehirlerin ardndan geçtiimiz günlerde Diyarbakrda da suya zam yapld. Diyarbakr Büyükehir Belediyesine bal Diyarbakr Su ve Kanalizasyon leri (DSK) suya ehir içinde yüzde 25, baz ilçelerde ise yüzde 112,4 orannda zam yapt.

8 Temmuzda yaplan toplantda gündeme alnan zam karar, mesken, bahçe, ticari iletmeler, antiye ve sanayi abonelerini kapsyor.

Yaplan zamlar kabark gelen faturalarla örendiklerini belirten vatandalar, zamlarn geri alnmasn istedi. Suyun çok önemli ve insann en önemli ihtiyac olduunu belirten vatandalar, pandemi dolaysyla i ve salk sorunlaryla urarken bir de suya zam yaplmas nedeniyle ne yapacaklarn ardklarn belirttiler.

Yaplan zamlarn çok yüksek olduunu dile getiren vatandalar, elektrik, doalgaz ve su bedellerine art arda yaplan zamlarn, artan isizlik ve hayat pahall ile birlikte kendilerini madur ettiini belirtiyor.

Ana Sayfaya Git