Zamlar başladı!

Motorine 23 kuruşluk, çaya yüzde 15, Şeker'e ise yüzde 156 zam yapıldı.

Haberler 26.06.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her seçim döneminden sonra ortaya çkan zam gelenei 23 Haziran seçimlerinin sonrasnda da bozulmad. Seçimin ardndan geçen iki günde önce motorine 23 kuru, sonra kuru çaya yüzde 15 daha sonra ekere de yüzde 16 orannda zam yapld. Üç ürün de tüketimi çok fazla olan ve vatandan cebini dorudan etkileyen ürünler olmas dikkat çekerken, gözler srada hangi ürünün olacana çevrildi.

çAYA YAPILAN ZAM

çay letmeleri Genel Müdürlüü (çAYKUR), artan ya çay ürün, içi ve iletme maliyetlerini göz önünde bulundurarak kuru çaya zam yapma karar ald. çAYKUR Yönetim Kurulu karar ile kuru çaya yüzde 15 zam yapld. Kuru çay zamm bugünden itibaren geçerli olacak. Dou Karadeniz Bölgesinde bir süredir çay sektörü temsilcileri fiyat maliyet artlar nedeniyle kuru çaya zam talebinde bulunuyordu.

EKER YÜZDE 16 ZAM

Türkiye eker Fabrikalar A.. ekere yüzde 16 zam yapldn açklad. Açklamada, 50 kilogoramlk polipropilen torbalarda ambalajl kristal ekerin fabrika çk sat fiyat, 25.06.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 16 artrlarak (KDV hariç) 3,57 TL/Kg olarak yeniden tespit edilmitir denildi.

MOTORNE ZAM

Dünden itibaren motorin fiyatlar da zaml tarifeyle satna baland. Motorinin litre fiyatna yaplan 23 kuru zammn 22 kuruu pompa fiyatna yanstld. 1 kuru ise vergiden karlanacak. Ankarada ortalama 6,30 liradan satlan motorinin litre fiyat 6,52 lira olacak. Motorinin litresi stanbulda 6,25 liradan 6,47 liraya, zmirde 6,31 liradan 6,53 liraya yükseldi.

Datm firmalarnn belirledii fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle irketler ve kentlere göre küçük deiiklikler gösteriyor.

SEçMN BÜTçEYE YÜKÜ

Hükümetin seçim srar pahalya maloldu, bütçeye yeni yük bindi. Seçimler için nisanda 337.4 milyon lira; maysta ise 13.6 milyon lira harcama yapld. Yl bandan bu yana yaplan toplam harcama ise 385.3 milyon lira olarak gerçekleti. Hane halkna yaplan transferler geçen yln ilk 5 aynda 20.5 milyar lira iken, bu yl ayn dönemde 26.5 milyar liraya çkt. Hükümet buna karn stanbul seçimlerini kaybetti.

Ekonomist Mustafa Sönmez, Twitter paylamnda, Mazot, çay, eker derken yapabildikleri tüm kamu ürün ve hizmetine zam yaparken devamnda vergi ve harçlar gelecek. Seçim kaybetmeyelim diye bütçeyi kara delie çevirdiler. imdi kan ucuyla verileni sapyla çkaracaklar dedi. Yalçn Karatepe, stanbul seçimi biteli dün bir bugün iki; zamlar arka arkaya gelmeye balam. Srada ne var acaba? diye sordu.

Ana Sayfaya Git