Zeytin dalında satıldı

Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün "Derik zeytinini dünyaya tanıtma" hayalinin gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan projeler bir bir hayata geçiriliyor.

Haberler 24.10.2017 - 08:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Makamnda PKKllarca ehit edilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürkün dünyaya tantma hayalini kurduu Derik zeytini, youn talep dolaysyla dalnda satlyor.

Zeytin üretiminin bin yl öncesine dayand tahmin edilen Derikte geçen yl katledilen Kaymakam Safitürkün Derik zeytinini dünyaya tantma hayalinin gerçekletirilmesi amacyla hazrlanan projeler bir bir hayata geçiriliyor.

Valilik, Derik Kaymakaml, GAP Bölge Kalknma daresi, Dicle Kalknma Ajans (DKA), Gda, Tarm ve Hayvanclk l ve lçe müdürlüklerinin desteiyle uygulanan projeler kapsamnda 50 bin dekar alana 2 bin 200 zeytin fidan dikildi, daha modern üretim amacyla 10 kapama zeytin bahçesi yüzde 70 destekle çiftçilere hibe edildi.

lçede yapm süren zeytin skma ve zeytin ya paketleme fabrikasnn ise yaklak 2 ay sonra faaliyete geçmesi planlanyor.

Dededen kalma asrlk zeytin aaçlarnn bulunduu ilçede 111 bini akn dekar alanda organik olarak yetitirilen zeytinde projeler meyvelerini verirken, hasadna balanan zeytin, hem yurt içi piyasadan hem de yurt dndan büyük talep üzerine pazara inmeden dalnda tükendi.

- Zeytinleri yiyen vatandalarmz ifa bulur inallah

Derik Kaymakam Hakan Kafkas, hasat yaplan bahçede AA muhabirine yapt açklamada, zeytin toplama sezonun açldn söyledi.

çiftçilerin zeytinlerini hasat etmeye baladn dile getiren Kafkas, çiftçilerimize bereketli ve kazançl bir hasat dönemi diliyorum. Bu zeytinleri yiyen vatandalarmz ifa bulur inallah. dedi.

- Zeytin dalnda tüketildi

Gda, Tarm ve Hayvanclk lçe Müdür Vekili Abdullah Osmanolu ise Derik zeytininin yaygnlatrlmas çalmalarnn devam ettiini vurgulad.

Bu sene 50 bin dekar alana 2 bin 200 fidan diktiklerini, 10 kapama zeytin bahçesinin yüzde 70 hibe ile vatandalara verildiini ifade eden Osmanolu, 20 bahçenin daha hazrlanarak çiftçilere teslim edileceini aktard.

Osmanolu, Bakanln budama yapan çiftçiye dekar bana 100 lira verdiine iaret ederek, öyle devam etti:

lçede 5 farkl zeytin çeidi yetitiriliyor. Derik Halhal zeytini lezzeti ve yandaki 0,37lik asit oranyla damak tadna daha çok hitap ediyor ve sofralk olarak rabet görüyor. Bu, ilçede en çok üretilen ve satlan zeytin çeidi. Zeytin aaçlarndan bir yl yüksek, dier yl düük verim alnyor. Bu yl az verim yaanan yl. Verimi az olan halhal zeytinimiz kilogram 10 liradan, dier çeitlerimiz ise yaklak 3 liradan sata sunuluyor. Bu sene zeytin dalnda satlarak tüketildi.

- Bu lezzetin dünyann her yerine ulamasna çaltk

ehit Kaymakam Safitürkün hayali olan Derik zeytini ve zeytinyann dünyaya tantlmas için çalmalarn sürdüünü vurgulayan Osmanolu, bunu görev bildiklerini aktard.

Osmanolu, lk olarak zeytin ve zeytin yan hediye olarak paketlemeyle baladk. Gelen misafirlerimize bu paketlerden hediye ederek bu lezzetin dünyann her yerine ulamasna çaltk. Bahçe Kapama Projesi Kaymakam Safitürkün ehadeti nedeniyle yarm kald. Yeni Derik Kaymakammz ile bu hayali gerçekletirdik. Bunun da hakl gururunu yayoruz. diye konutu.

Kaymakammzn miras brakt hayalini daha ileriye tamak için çalmaya devam edeceiz. diyen Osmanolu, bu sene de zeytin ve zeytinyan paketleyip gelen misafirlere hediye etmeye devam edeceklerini vurgulad.

- Zeytinlerimiz çok rabet görüyor

çiftçilerden Remzi Karaka, sabah 07.00de hasada baladklarn, hasat edilen zeytinleri kadnlarn evlerde krp, bidonlarda topladklarn belirtti.

Zeytinin ilçenin geçim kayna olduunu anlatan Karaka, Bahçemiz bize babadan kald. Burada dedelerimizden kalma asrlk aaçlarmz var. Zeytinimiz organik. Bundan dolay zeytinimiz çok kaliteli ve yal. Tad çok güzel. Hem farkl illere hem de yurt dna gönderiyoruz. Özellikle halhal dediimiz zeytinlerimiz çok rabet görüyor. Bu zeytinlerimiz yaklak 2 sene bozulmuyor. ifadelerini kulland.

ehit Safitürkün Derik zeytinini dünyaya tantma projesini yeni Derik Kaymakam Kafkasn devam ettirdiini belirten Karaka, Allah onlardan raz olsun. dedi.

Yldz Karaka (65) einin 20 yl önce vefat ettiini ifade ederek, zeytin satndan elde ettii gelirle çoçuklarn büyütüp evlendirdiini söyledi.

Bahçesinde 50den fazla zeytin aac bulunduunu anlatan Karaka, tüketimden arta kalan zeytini satarak geçimini saladn anlatt.

Ana Sayfaya Git