Zincir marketlerde gramaj oyunu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 büyük zincir marketle ilgili yaptığı açıklama sonrası, bu marketlere yönelik fahiş fiyat incelemesi başlatılırken, Ticaret Bakanlığı bir süre önce de vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine bu marketlere gramaj denetimi gerçekleştirdi.

Haberler 27.09.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlk Türkiye genelindeki yaygn olan marketlerden birinde satlan cevizin gramajnn etikette yazdndan düük olduunu, bir dierinde de satlan ambalaj erikte gramaj oyunu olduunu tespit etti. Ticaret Bakanl Reklam Kurulu da kendisine gelen ihbarlar deerlendirerek marketlerdeki gramaj oyununu örnekleriyle deifre etti.

11 BN 429 LRA PARA CEZASI KESLD

Bakanlk yapt denetimlerde 5 büyük zincir marketlerden birinin ubesinde sata sunulan paket erik ürününün kab üzerinde ürünün gramajnn 250 gram olarak belirtilmesine karn yaplan gramajdan çalndn belirledi. ubede yaplan denetimde ürünlerin tamamnn 160-180 gram olarak tartld tespit edildi. Bakanlk u deerlendirmede bulundu:

Yaplan incelemeler sonucunda, bahse konu tantmlarda paket erik adl ürünün ambalaj üzerinde yer alan etikette belirtilen gramajdan daha düük arlkta sata sunulmasnn tüketicileri aldatt ve ayn zamanda ortalama tüketicinin ekonomik davran biçimini ve bilinçli olarak karar verme yeteneini azaltt deerlendirilmitir.

Bu maksatla 6502 sayl Tüketicinin Korunmas Hakknda Kanunun ilgili maddeleri uyarnca markete 11 bin 429 lira idari para cezas uygulanmasna karar verilmitir.

50 GRAM CEVZ BUHAR OLDU

Bakanlk bir baka ikayet üzerine yapt denetimde ise yine 5 büyükler arasnda yer alan bir marketin ubesinde ceviz paketlerinde oynanan oyunu ortaya çkard. Marka bir ürüne ait ceviz içi paketinin 200 gramnn 12.45 liraya satldna yönelik reklam yapan market, vatandalara bu fiyattan 150 gram ceviz satt.

Kampanyal ürünün sata sunulurken reklamnn 200 gram olarak yapld, ancak tüketici tarafndan Bakanla sunulan kasa sat fii ile reyonda yer alan ürün görseline ait fotorafta ürünün 150 gram olduu belirlendi. Markete reklam yasa getiren bakanlk, kararnda u ifadelere yer verdi:

Yaplan incelemeler sonucunda, anlan reklamda yer alan ürün ambalajnn üzerinde net 200 gram olduu bilgisinin açkça görüldü buna karn belirtilen tarihlerde ikayet konusu ürünün marketler zincirinde sata sunulan ambalajlarnn 150 gram olduu ve bu hususun tüketici tarafndan Reklam Kuruluna iletilen kasa sat fiiyle ve ürün görselleriyle de sabit olduu, dolaysyla tüketicinin alglama düzeyi göz önünde bulundurulduunda söz konusu tantmlarn aldatc ve yanltc nitelikte olduu deerlendirilmitir.

Ana Sayfaya Git