Zincir marketlere yeni kriter!

Hükümet, mahalle esnafını rahatlatacak yasa teklifi hazırlığına başladı. Buna göre önümüzdeki aylarda TBMM gündemine taşınması beklenen teklife göre, aynı cadde üzerinde onlarca market açılamayacak.

Haberler 09.12.2019 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet, küçük esnaf zincir marketlere kar korumak ve yaatmak için harekete geçti. AK Parti, AVMlere çeki düzen verilmesine ilikin hükümlerin de içinde yer alaca kapsaml bir yasa teklifi hazrl balatt. Önümüzdeki aylarda TBMM gündemine tanmas beklenen yasa teklifi kapsamnda perakende ticarete ilikin önemli hükümler yer alacak. En önemli bölümler ise zincir maazalar (marketler) ile rekabet edemedii için tek tek kapanmak zorunda kalan bakkallar ve küçük esnaf ile ilgili olacak.

lk kriter nüfus olacak

Bakkal ve küçük esnafn korunmas için üzerinde durulan formüle göre özellikle marketlerin açlmas konusunda belli kriterler getirilecek. Küçük bir mahalle, bir cadde üzerinde farkl farkl zincirlerin market açmas önlenecek. Bu konudaki ilk kriter nüfus olacak. Belli bir nüfus kriteri belirlenip o alanda belli sayda market açlmasna izin verilecek.

Markete, büyüklük art getirilecek

Örnein, Nüfusu 5 bin olan bir mahallede en fazla 5 zincir market açlabilir denilecek. Bu kontenjan dolduunda yeni marketler için izin verilmeyecek. kinci kriter de, markete belli bir büyüklük art getirilmesi olacak. Mahalle bakkal büyüklüünde marketler açlamayacak.

Bakkallar, marketler ile rekabet edebilecek

Bakkallarn ortak bir kooperatife dönümesine ilikin de hükümlerin metinde yer almas bekleniyor. Yüzlerce bakkal bir araya gelecek ve toplu alm yapacak. Toplu alm olduu için satc firmalar da fiyatlar büyük marketler ile ayn düzeye çekecek. Bakkallar böylece daha ucuza ürün alp satabilecei için marketler ile rekabet edebilecek.

Ana Sayfaya Git