'Zivzik narı' üreticinin yüzünü güldürdü

SİİRT'in Şirvan İlçesi'ne yetişen ve 'Zivzik' olarak bilinen nar, bu yıl üreticilerin yüzünü güldürdü. Narları evdeki odalarında muhafaza etmek isteyenler, üretimin fazla olması nedeniyle bazı eşyalarını evlerinden çıkarmak zorunda kaldı.

Haberler 24.10.2017 - 08:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

irvann Pirinçli Köyü Nar Dernei Bakan Hüseyin Güne, yörede daha önce pirinç ekimi yapldn ancak, yeterli gelir elde edemedikleri için nar yetitiriciine yöneldiklerini söyledi. Güne, Köyde toplam bu ylki nar rekoltesi tahmini 6 bin tonu buluyor. Baz köylüler bahçelerinden topladklar nar hemen satt, bazlar ise k mevsimini bekliyor. Kn daha pahall olacan düünüyorlar. Bu sebepten ötürü köylüler evlerinde bulunan baz odalar boaltt ve bu odalar nar deposu yapmak zorunda kald dedi.

irvan lçesindeki Pirinçli Köyü sakinleri köye adn veren pirinç ekiminde istedikleri verimi elde edemeyince bölgeye özgü Zivzik nar üretimine balad. 79 haneli 1500 nüfuslu köydekilerin büyük bölümü nar yetiticiiyle geçimini salarken, bu yl beklenilenden fazla bir üretim elde edildi. Pirinçli Köyü Nar Dernei Bakan Hüseyin Güne, Pirinçli Köyünde daha önce pirinç ekimi yapld fakat yeterli gelir elde edemediklerinden ötürü nar yetitiriciine yöneldiklerini, nar üretimini yapmak için 40 yldan bu yana oturduu stanbuldan köyüne gelip yerletiini söyledi. Güne, 40 yl stanbulda yaadm. çocuklarm u an orada. Ancak, ben ve eim köyümüze döndük ve nar bahçemize bakmaya baladk. Köyde bu ylki nar rekoltesi tahmini 6 bin tonu buluyor. Baz köylüler bahçelerinden topladklar nar hemen satt. Bazlar ise k bekliyor. Kn daha pahall olacan düünüyorlar. Bu sebepten ötürü köylüler evlerinde bulunan baz odalar boaltt ve bu odalar nar deposu yaptlar diye konutu.

NARLARIMIZ STANBULDA SATILACAK

Geçen yl, 6 dönümlük bir nar bahçesinde yaklak 7-8 ton nar elde edildiini, ancak bu yl ayn bahçede 18 ton nar elde ettiklerini belirten Güne, öyle devam etti:

Nardaki verim yüzümüzü güldürdü. Narn tüccara satlmas bizleri her seneki gibi üzüyor. Bundan 3 sene önce üreticiden narn kilosu 1 liradan alnyordu, imdi ise yine ayn fiyata satlyor. Narlarmz merkeze ve farkl illere gittiinde kilosu 4-5 liradan salyor. Önümüzdeki günlerde köyümüze yaklak 15 TIR gelip, narlarmzn sat için stanbula gönderilecekdiye konutu.

PRNçNTEN VAZGEçTK, NARI TERCH ETTK

Pirinçli Köyünde uzun yllar boyunca pirinç üretimi yaptklarn ancak yeterli gelir elde edemedikleri için nar yetiticiliine baladklarn anlatan köy sakinlerinden Kazm li ise, Dedem ve babam daha önce bu köyde pirinç üretiyordu. Ben de onlar gibi uzun yllar yaptm. Bizim köyümüzün çok verimli köy, kaynak suyumuz var ve hiçbir zaman kesilmiyor, bu yüzden ne ekersek yetiiyor. Pirinç üretimi yaptmz zamanlar bu bizi kurtarmad ve pirinç tarlalarn nar bahçelerine dönütürdük. u an köyde kimse pirinç ekmiyor nar ekiyor dedi.

ç BULAMIYORUZ

Nar hasadnn baladn ve geçen yla oranla nar üretiminin daha fazla olduunu açklayan nar bahçesi sahibi Faik Özayn da, hasat için içi bulmada güçlük çektiklerini belirterek, Verimden memnunuz, satlardan memnun deiliz. Ben bahçemde nar toplamaya baladm ve yaklak 15 gün sürecektir bu toplama ilemi. Nar toplamak için içi bulmakta zorlanyor ve bulduum içiler ise günlük 80 liraya çalyorlar. Bulduum içiler toplam 15 gün boyunca bin 500 veriyorum. Ancak, bunun yannda mazotu, nar aaçlarn bakm, nakliyesi ve var. Ben ise, topladm narlarn kilosunu tüccara 1 liradan satyorum. Onlarda ehir merkezinde bunu 4-5 liradan satyor. Köyde içi bulmak çok zor. çünkü, herkesin nar bahçesi var ve herkes kendi bahçesi ile ilgileniyor. Biz de içileri ehirden getiriyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git