ZMO: Tarımsal ithalat artarak devam edecek

ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Samet Ucaman, tarım sorunlarına çözüm bulunamadığını belirterek, tarımsal ithalatın artarak devam edeceğini söyledi.

Haberler 30.04.2019 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odas (ZMO) Diyarbakr ubesi, tarmdaki sorunlara ilikin oda binasnda basn toplants düzenledi. ZMO Bakan Samet Ucaman, Tarm ve Orman Bakanlnn birlemesinin sanclarn gideremeden yeni yaplanma giriimlerinin gündeme getirildiini söyledi.

SORUNLARA çÖZÜM BULUNAMADI

Tarm ve Orman Bakanlnn tarmsal üretimde her geçen gün artan sorunlara çözüm bulamadn kaydeden Ucaman, Daha önce kamuoyuna iddial bir ekilde açklanan Milli Tarm Projesinin imdilerde ad bile hatrlanmazken, tarmda yaanan sorunlarn hiç birine çözüm getirmeyecek bu yeni giriimin çok daha önemli sorunlara yol açmasndan kayg duyuyoruz dedi.

ÖZEL SEKTÖR BELRLEYC OLUYOR

Ülkenin son yllarda tarm alannda yaad temel sorunun üretimle ilgili olduunu belirten Ucaman, Tarmda yllardr yaplanlarn baarszln itiraf edercesine ortaya koyan bu projede üretim geri planda braklmtr. Sürecin ürün pazarlamas ile ilenmesine, yan sra dsatmna yönelik aamalarnn yerli ve yabanc özel sektör arlkl olarak yaplandrlmas öngörülmektedir. Tarm ve Orman Bakanl, özellikle de tara örgütlenmesi özel sektörün belirleyici olaca bir holding yapsnn destekçisi konumuna getirilmektedir eklinde konutu.

TARIMSAL THALAT ARTARAK DEVAM EDECEK

Tarmsal ithalatn artarak devam edeceine dikkat çeken Ucaman, unlar kaydetti: 2023 ylna kadar 100 milyar dolarlk tarmsal hasla elde edilmesi hedeflenen projenin uzun vadeli hedefleri arasnda yer alan Arz aç olan kategorilerde yurt dndan yaln sistemle ürün temin edilecek hedefi, ülkemizde arz açn kapatmaya yönelik önlemlerin alnmayacan, aksine dalmn kurumsallaacan göstermektedir. Uzun vadeli hedeflerden bir dieri olan 2030da genel bütçeden pay almayan bir bakanlk yaps salanacaktr hedefi ise, özelletirme yoluyla dünyada bir ilk olarak kamunun tümüyle tarm sektöründen çekilmesini öngörmektedir.

Ana Sayfaya Git