Zorunlu arabuluculuk 'resmen' başladı

İşçi ve işverene dava açmadan önce arabuluculuk şartı getiren yasa Resmi Gazete'de yayımlandı. Artık iş mahkemeleri arabulucuya başvurulmadan açılan davaları herhangi bir işlem yapılmaksızın reddedebilecek.

Haberler 26.10.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

mahkemelerinin kurulu, görev, yetki ve yarglama usulünü düzenleyerek arabuluculuk uygulamas getiren Mahkemeleri Kanunu yaymland.

Resmi Gazetenin dünkü saysnda yer alan yasaya göre, i mahkemeleri, Hakimler ve Savclar Kurulunun (HSK) olumlu görüü alnarak, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde, Adalet Bakanlnca gerekli görülen yerlerde kurulacak.

Dava art olarak arabuluculuk kurumunu da ilk kez uygulamaya koyan kanuna göre, düzenlemede yer alan uyumazlklarda dava açmadan önce arabulucuya bavurulmas zorunlu klnyor.

Bu kapsamda kanuna veya bireysel ya da toplu i sözlemesine dayanan içi, iveren alaca, tazminat ve ie iade talebiyle açlan davalarda, arabulucuya bavurulmas dava art olarak aranacak. Arabulucuya bavurma zorunluluu için alacak veya tazminat talebinin i ilikisinden kaynaklanmas gerekecek.

DAVA AçMADAN ÖNCE ARABULUCUYA BAVURACAK

çi kdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yllk izin gibi ücret; iveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya bavuracak.

çi veya iverenin i ilikisi kapsamnda birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da içinin i yerindeki iverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doan tazminat talepleri de dava açlmadan önce arabulucuya götürülecek.

Arabulucuya bavurulmadan dava açlrsa herhangi bir ilem yaplmakszn dava, dava art yokluu nedeniyle usulden reddedilecek.

Ancak i kazas veya meslek hastalndan kaynaklanan maddi, manevi tazminat davalar ve bunlarla ilgili rücu davalarnda, arabuluculuk art aranmayacak.

KOMSYON BAKANLIKLARINA BLDRLEN LSTEDEN BELRLENECEK

Arabuluculuk Daire Bakanl, sicile kaytl arabuluculardan, arabuluculuk yapmak isteyenleri, varsa uzmanlk alanlarn da belirterek görev yapmak istedikleri adli yarg ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarna göre listeleyerek, komisyon bakanlklarna bildirecek.

Arabulucu, komisyon bakanlklarna bildirilen listeden belirlenecek. Taraflar, listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlarsa bu arabulucu görevlendirilecek.

Gazeteciler ve gemi adamlar da açacaklar bireysel veya toplu i sözlemesine dayanan içi veya iveren alaca, tazminat, ie iade davalarnda, arabulucuya bavuracak.

Yasa kapsamnda arabulucuya bavuru artn düzenleyen 3. madde ile yasann Yürürlükten kaldrlan hükümleri içeren 11 ve 12. maddeleri 1 Ocak 2018de yürürlüe girecek. Dier hükümler bugün yürürlüe girdi.

Ana Sayfaya Git