Zorunlu kış lastiği uygulaması başlıyor

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık'ta uygulamaya girecek

Haberler 25.11.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehirler aras yük ve yolcu tayan ticari araçlar için k lastii zorunluluu 1 Aralkta balayacak, gereini yapmayanlara 776 lira ceza verilecek.

Ulatrma ve Altyap Bakanl, Karayollar Trafik Kanunu gerei yolcu ve eya tamalarnda kullanlan araçlara k lastii taklmasn, illerin hava ve iklim artlarna göre yln belirli dönemi için zorunlu tutuyor. Söz konusu yetki, Bakanlkça valiliklere de devredilebiliyor.

Araçlarn denetimi, Bakanln yetkilendirdii personelin yan sra Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Ticaret Bakanlnn snr kaplarndaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafndan yaplyor.

K lastii takma zorunluluu 1 Aralkta balayacak ve 1 Nisan 2021e kadar devam edecek. Kurala uymayan araçlarn sürücülerine 776 lira ceza kesilecek.

Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanl tarafndan açklanacak yeniden deerleme oran çerçevesinde 1 Ocak 2021 itibaryla güncellenecek.

KI LAST HUSUS DEL, TCAR ARAçLARDA ZORUNLU

Yük ve yolcu tamacl yapanlar dndaki hususi araçlar için uygulama zorunlu deil ancak can ve mal güvenliiyle sorunsuz seyahat için k artlarnda tüm araçlarda k lastii kullanlmas gerekiyor.

Söz konusu uygulamayla k artlarna göre önlemini almayan, k lastii olmayan araçlarn yolu kapatmas ve insanlarn maduriyete uramas önlenmeye çallyor.

K lastikleri, 7 derecenin altndaki scaklklarda, slak, karl ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutu ve yüksek güvenlik salyor.

LASTKLERN MEVSME UYGUN OLMASI GEREKR

Motorlu Araç Satclar Federasyonu (MASFED) Bakan Aydn Erkoç, AA muhabirine yapt açklamada, trafiin güvenli seyredebilmesi ve trafik kazalarnn önüne geçilebilmesi için lastik deiiminin büyük önem tadn söyledi.

Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurlarn banda lastiin geldiini belirten Erkoç, kullanlan lastiklerin mevsime uygun olmas gerektiini bildirdi.

Erkoç, Hava scaklklar 7 dereceye ve altna indiinde, artk klk lastikleri takmann zaman gelmitir. Kn meydana gelen trafik kazalarnn sebebi çounlukla mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanlmasdr. çünkü yaz lastikleri souk havalarda, karl ve buzlu zeminlerde tutunma kaybna, frenlemelerde kaymaya, savrulmaya ve hakimiyet kaybna yol açar. dedi.

1 ARALIKTAN ÖNCE LASTK DEMLER YAPILMALI

K lastii uygulamasnn zorunluluun ötesinde hayati önem tadn vurgulayan Erkoç, Sürücüler hem kendi güvenlikleri hem de dier sürücülerin ve yolcularn güvenlii için bu kurala uyarak bir an önce lastik deiimini yapmallar. diye konutu.

Sürücüleri, 1 Aralktan önce lastik deiimlerini yapmalar yönünde uyaran Erkoç, k lastii taklmas kadar bilinçli lastik almnn da büyük önem tadn dile getirdi.

Erkoç, vatandalarn mutlaka lastik ömrüne dikkat etmesi gerektiine iaret ederek, Lastik alnrken mutlaka tarihine bakmak gerekiyor. çünkü lastik kullanlmam olsa bile belli bir raf ömrü vardr. Bekletilmi lastikler özelliini kaybeder ve balans tutmaz. dedi.

Erkoç, zorlu k artlarna hazr olmak gerektiini, lastik deiiminin yan sra araç bakmnn da büyük önem tadn kaydetti.

Ana Sayfaya Git