Açık büfelere gıda israfı ayarı

Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülecek çalışma kapsamında restoranlar, hazır yemek firmaları ve kafeterya gibi yerlerde gıda israfının azaltılması için açık büfelerde tabak boyutları küçültülecek.

Haberler 22.05.2020 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Restoranlar, hazr yemek firmalar ve kafeterya gibi yerlerde gda israfnn azaltlmas için açk büfelerde tabak boyutlar küçültülecek, kalan yemeklerin paket yaplmas önerilecek.

Tarm ve Orman Bakanl ile Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütü (FAO) i birliiyle yürütülecek Gdan Koru Kampanyas kapsamnda bir de strateji belgesi ve eylem plan hazrland.

Türkiyenin gda kayplar ve israfnn önlenmesi, azaltlmas ve yönetimine ilikin hazrlanan planla, ilgili bakanlklar, kamu kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin katksyla gda israf ve kayplarnn önlenmesi için 100 eylem hayata geçirilecek.

Bu kapsamda, özellikle tüketiciler için farkndalk oluturulmas amaçlanyor. Uygun gda muhafaza koullar, kalan yemeklerin muhafazas ve tekrar kullanlmas, planl alveriin önemi konusunda eitimler ve atölye çalmalar yaplacak.

- ekli bozuk gdaya ans verilecek

Ürün etiketi üzerindeki son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasndaki fark anlatlacak ve güvenilir tüketim konusunda farkndalk artrlacak. Evlerde gda israfn azaltmaya yönelik tarifler ve çözümler yaygnlatrlacak.

Kusurlu, ekil bozukluu olan ancak güvenilir ve besleyici meyve ve sebzelerin israfnn önüne geçilmesi mesaj verilecek. ekli bozuk ürünlerin süpermarketlerde sata sunulmas salanacak, bu kapsamda gdann eklinden öte kalitesinin önemli olduuna ilikin bilgi posterleri kullanlacak. ekli bozuk ürünler restoran ve hazr yemek irketlerinin satlarna da entegre edilecek.

- Cezaevlerinden hastanelere kadar bilinç artrlacak

Okullarda, temel askeri eitim müfredatnda, Gençlik ve Spor Bakanl yurtlarnda, gençlik merkezlerinde, gençlik kamplarnda, cezaevlerinde ve hastanelerde, posterler, seminerler, videolarla gda israf konusunda bilgi, bilinç ve farkndalk düzeyi artrlacak. Ramazan da dahil, kültürel ve sanatsal faaliyetler yoluyla porsiyon ayarlama ve piirme, kalan yemekleri muhafaza etme ve raf ömrünü uzatma, yeterli miktarda meyve ve sebze satn alma yöntemleri konusunda tüketicilerin farkndal salanacak.

Televizyon programlarnda, filmlerde veya TV dizisi senaryolarnda gda kayb ve israfyla mücadele konusunda gizli veya açk mesajlar verilecek.

Tüketiciler yannda, hazr yemek hizmeti, i yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve dier benzeri gda hizmetlerinin sunulduu yerler ile dükkanlar, toptan sat yerleri, süpermarketlerde de farkndalk oluturulacak. Tüm perakendecilere kendilerinin özel izleme sistemleriyle gda israfn önlemeleri için iyi uygulama rehberleri datlacak.

- Geri dönüen gda, çorba ve reçel olacak

Artk insan tüketimine yönelik olmayan gdann hayvan yemi olarak kullanm veya organik gübreye dönütürülmesi konusunda farkndalk oluturulmaya çallacak.

Gda tedarik zincirindeki verimliliin artrlmas için gda nakliyesinde kullanlan frigofrik araçlar için etkili denetim kurallar ve asgari standartlar belirlenecek. Gümrükte, devlet kontrolü altna alnan, yasal süreçleri devam eden ürünlerin zayi olmasn engellemek amacyla ilgili mevzuat gözden geçirilecek. Türkiye genelinde özellikle taze meyve ve sebze, patates ve soan olmak üzere tarm ürünleri için lisansl depo says artrlacak.

Geri kazanlan güvenli ve besleyici gdalar tekrar ilenerek çorba, sos, reçel veya turulara dönütürülecek. Böylece gdalarn katma deeri artrlacak.

Restoranlar, hazr yemek firmalar ve kafeterya gibi yerlerde gda israfnn azaltlmas için açk büfelerde tabak boyutlar küçültülecek. Gda kayplarn ve israfn azaltan iletmelere bir ödüllendirme sistemi getirilecek.

Restoranlar ve açk büfelerde israf önlemek için tabakta kalan gdalar paket yaptrma, porsiyon boyutlar ve farkl fiyatlandrma konusunda müterilerin bilgilendirilmesi tevik edilecek.

Ana Sayfaya Git