Belediyeler çığır açıyor

İçişleri Bakanlığınca DBP'li belediyelere görevlendirme yapılan Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt'teki belediyeler, vatandaşlara kaliteli hizmet sunabilmek için yoğun bir çalışma içerisinde.

Haberler 16.04.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKK/KCKya yardm ve destek verdikleri gerekçesiyle haklarnda yürütülen soruturma ve kovuturmalar kapsamnda görevden alnan belediye bakanlarnn yerine kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamnda çileri Bakanlnca belediyelere görevlendirilen vali yardmclar ve kaymakamlarn talimatlaryla hayata geçirilmeye balanan projelerle vatandalarn belediyecilik hizmetlerinden yararlanmas salanyor.

Özellikle Diyarbakr, rnak ve Mardinde PKKnn saldrlar sonucu meydana gelen tahribatlarn giderilmesi için hummal bir çalma balatan belediyeler, yal, engelli, çocuk ve kadnlara yönelik hizmetleriyle Sosyal belediyecilik anlay da gelitiriyor.

DBPli belediyeler döneminde hizmete susayan vatandalar, yaplan görevlendirmeler sayesinde belediyecilik hizmetiyle tanmann sevincini yayor.

- Diyarbakr

Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan olarak görevlendirilen Cumali Atillann talimatyla kent genelinde 2 milyon 600 bin lira maliyetle 25 bin 300 ton asfalt kullanrken, tek bana yaayan, kendi ihtiyaçlarn salkl bir ekilde gideremeyen 520 yalya, evlerinde kiisel bakm ve ev onarm ile temizlik hizmeti veriliyor.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, ulam ana plan kapsamnda kentte 14 kilometre uzunluundaki rayl sistemi hayata geçirecek. Rayl sistemle Diyarbakrn trafiinde önemli bir rahatlama oluturulmas hedefleniyor. 18 duraktan oluacak rayl sistem Sur ilçesi Dakapdan balayarak, Kayapnar ilçesindeki eitim ve aratrma hastanesinde sona erecek.

Ayn anda 30 vagonun çalaca rayl sistemde, 3 vagon ise acil durumlar için hazr bekleyecek. Tarihi surlara zarar vermemesi için raylarn çevresine özel izolasyon yaplacak.

DSK tarafndan su fiyatna 3 ayda bir TÜFE orannda art yaplmas uygulamas sona erdirildi, ücret uygulanan yol kenar araç park yerleri için de ücret alnmamas karar alnd.

Mezarlklara giden vatandalar için ücretsiz ulam hizmeti vermeye balayan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, tahsis ettii misafirhane sayesinde il dndan gelen hasta yaknlarnn konaklama skntsn sona erdirdi.

Kentin farkl yerlerine 800 bin mevsimlik çiçek dikimini gerçekletiren belediye, kadnlar ve kz örenciler ile 65 ya üstü vatandalarn gece saatlerinde evlerine rahat ve güvenle ulamalarn salamak için otobüslere durak dnda inip binmelerine imkan salayacak uygulama balatt.

Görme engelliler için trafik klarna yerletirilen Türkçe ve Kürtçe sesli uyar sistemi yaygnlatrlrken, doum yapan anneler ile bebeklerin ihtiyacnn karlanmas amacyla Ho Geldin Bebek Projesi balatlarak 25 bin bebek seti datld.

Vatandalar olumsuz hava koullarndan korumak için Klimal durak hizmeti balatan belediye, 30 yeni otobüsü vatandan hizmetine soktu.

Merkez Kayapnar Belediyesinin, asfaltsz köy yolu kalmamas için balatt çalmalar sürerken, yörenin hassasiyetlerini de dikkate alarak yapmna balanan taziye evlerinin inaat sürüyor.

Kadnlara yönelik 3 bin metrekarelik alanda Kadn Yaam Merkezi yapmay planlayan belediye, çocuklar için 40 hal saha ina edecek.

Kayapnar Belediye Bakan Vekili Kaymakam Mustafa Klç, sosyal bakm hizmetlerinin devam ettiini, evde bakm hizmetlerinin baladn, 20 personel ile yallar, dükünler ve engellilere yönelik çalmalar yaptklarn söyledi.

lçede taziye evlerinin yapmna baladklarn, bunlarn bitme aamasna geldiini kaydeden Klç, köy ve mahallelere çocuk oyun parklar, baz köylerde gençlerin faydalanabilmesi için futbol sahalar yaptklarn bildirdi.

Park ve bahçeler ile ilgili çalmalarnn devam ettiini, büyük bir macera park ve su park kurduklarn dile getiren Klç, asfalt çalmalarnn da hzla devam ettiini, ehir merkezinde yeni imara açlan yollarla asfalt ve kaldrm çalmalarna baladklarn aktard.

Bunlar için yaklak 150 trilyonluk bütçe ayrdk. Bütçemizi faaliyete geçiriyoruz. lerleyen zamanlarda da gerekirse ek bütçe yapp yine ayn miktarda bir parayla vatandamza hizmet etmeyi planlyoruz. diyen Klç, kültürel faaliyetler kapsamnda Kayapnar Kültür Merkezinde bin 100 kursiyerin eitim gördüünü, kurduklar Engelsiz Yaam Merkezine devam eden engelli çocuklarn evden alnp merkeze götürüldüünü bildirdi.

Belediyenin imkanlarn vatandalarn hizmetine sunmaya devam ettiklerini vurgulayan Klç, öyle konutu:

Bütçemizi yaklak 3e katlyoruz. Sadece yatrm ileri için 30 trilyon gibi çok küçük bir bütçe ayrlmt ki zaten bununla asfalt bile yapamazsn. O bütçe de gerçeklemiyordu zaten. Önceki yllar kontrol ettiimizde hizmet anlamnda hiçbir ey yoktu. Belediyenin bütçesi yaklak 150 trilyon, buna cari ve yatrm harcamalar dahildi. Biz u ana kadar yaklak 150 trilyonluk bir bütçe gerçekletirdik. Onu da ek bütçe yapp katlayacaz. Projeleri hzl bir ekilde yapp vatandaa sunarken elimizdeki bütçeyi de 3e katlayarak hizmete devam ediyoruz.

Vatandalarn hak ettikleri hizmete kavuacana iaret eden Klç, temizlik, park ve bahçe, sosyal faaliyetler, asfalt, taziye evleri, çocuk oyun parklar ve futbol sahalar gibi faaliyetleri vatandalarla buluturduklarn anlatt.

Klç, Belediyeciliin gerektirdii her türlü faaliyeti yapyoruz. Bunu hzl ve etkin ekilde de vatandalarmza ulatryoruz. ifadelerini kulland.

- Batman

çileri Bakanlnca Batman Belediyesine görevlendirme yaplmasndan bu yana kentin çehresini deitirecek projeler hayata geçirildi.

Kent genelinde 120 bin ton asfalt serimi gerçekletirildi, 87 bin metrekare parke ta döenerek bu düzenlemenin bulunmad sokak braklmad. Her parka bir çocuk oyun grubu kuruldu, 26 hal otobüsünün yan sra birçok birime yeni araçlar alnd.

Batman Belediyesi Bakan Vekili Ertu evket Aksoy, altyap, spor tesisleri, geleneksel pazarn rehabilite edilmesi, parklar, sinemann yeniden yaplmas, ehir içi ulam için 70 milyon lira maliyetli projelerini hayata geçirdiklerini söyledi.

Aksoy, 15 Temmuz Demokrasi Park, içerisinde tenis kortlar, hal saha, elale, bisiklet ve yürüyü yolu, spor alanlarnn olduu yaam parkn halkn hizmeti sunduklarn, 120 bin ton asfalt serimi gerçekletirdiklerini, 87 bin metrekare parke ta döediklerini bildirdi.

Kentteki tüm parklara 338 bin liraya çocuk oyun gruplar yerletirildiini, 2 milyon 600 bin lira maliyetle 60 bin dekar alann yeillendirildiini anlatan Aksoy, hastane bahçesinde her gün bin kiiye çay ve çorba, her gün 2 bin örenciye kahvalt ikram edildiini dile getirdi.

Aksoy, 26 halk otobüsü alnarak hizmete sunulduunu, taziyesi olan vatandalarn bir günlük yemeinin karlandn kaydederek, kent genelinde birçok projenin devam ettiini, toplam 55 milyon liraya mal olacak olan 3 gençlik evi, belediye sinemas, Alo Pazaryeri, belediye otopark, emlak birimi ofisi, ilçe otogar, katl otopark, spor sahalarnn yapmnn sürdüünü anlatt.

Aksoy, yeni dönemde 95 milyon liralk dev projelerin hayata geçirileceini sözlerine ekledi.

- Siirt

çileri Bakanlnca Siirt Belediyesi Bakan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardmcs Ceyhun Dilad Takn, kentin çok daha iyi ve kaliteli hizmete kavumas için tüm ekiplerin farkl alanlarda projeler hazrladn söyledi.

Halka hizmet etmek için belediyenin sahada olduunu ifade eden Takn, öyle konutu:

Öncelikli olarak trafik ve sosyal alanlar rahatlatmak amacyla çeitli çalmalar yaptk. u an çalmalar yürütülen sabit semt pazar ve otopark projelerimiz bitmek üzere. Ayrca eski devlet hastanesi arazisi de geçici olarak otoparka dönütürülecek. Vatandalarmzn rahat nefes alabilecei Kzlar Tepesi mevkisi yeniden tasarlanarak vatandalarmzn mesire alan ve park olarak hizmetine açlacak. Ayrca ayn bölgede çok amaçl yaklak 9 dönüm arazi üzerinde bölgenin en büyük çocuk dünyas park yaplacak. Parkn içerisinde çizgi film kahramanlarn yer alaca geni bir çocuk oyun park olacak.

Gençleri ve kadnlar dikkate alan bir belediyecilik anlay içinde hareket ettiklerini anlatan Takn, Belediye hizmetlerimizde özellikle kenar mahallelerde dezavantajl ve sosyal alanlardan mahrum olan vatandalarmzn faydalanaca projeler gelitiriyoruz. Bunun için Kadn ve Gençlik Merkezleri kuruldu. diye konutu.

Okul bahçeleri ve bo alanlarda 20 hal saha, tenis kortu ve basketbol saha çalmalarnn balatldn bildiren Takn, içerisinde yüzme havuzu, kapal spor alann bulunduu 4 spor kompleksi için giriimlerin balatldn vurgulad.

l sakinlerinden Emrah Oktav da, belediyenin yatrmlarn memnuniyetle karladklarn belirterek Siirt Belediyesinde memleketin görmek istedii yatrmlar, görevlendirmeden sonra görmekteyiz. Otopark, semt pazarlar ve son olarak Kzlar Tepesi alannda yeni proje gerçekten güzel. dedi.

Murat Coar ise Siirt Belediyesine yaplan görevlendirme ile belediyenin yeni yüzünü gördüklerini, belediyenin yatrmlaryla ön plana çktn söyledi.

Coar, Eski belediyenin halinden söz etmeye gerek yok, herkesçe malum. Bu açdan belediyeyi yeni yatrmlarndan dolay kutluyorum, baarlar diliyorum. ifadelerini kulland.

rnakta da Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Turan Bedirhanolu, içme suyu ebekesi yer teslimi için yüklenici firma ile sözleme imzalad.

rnak Belediyesi, geçen yl PKKl teröristlerce gerçekletirilen saldrlar dolaysyla büyük bölümü zarar gören kenti, ilgili bakanlklarn desteiyle adeta yeniden imar ediyor.

Kentte PKKl teröristlerin saldrlar sonucu zarar gören su ve kanalizasyon ebekesi yapm ihalesi yapld. 51 milyon liraya mal olacak çalma balatld.

Asfalt çalmas için 105 milyon lira ödenek ayrld. Uludere Caddesine 83 dönümlük arsada mesire alan yaplrken, 15 okulda oyun park oluturuldu.

Mardin de Büyükehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandalara evlerinde temizlik hizmeti sunuyor.

Büyükehir Belediyesinin ekipleri, 10 ilçenin tamamnda yol, kaldrm, asfalt ve yeillendirme gibi çalmalarn aralksz yürüyor.

Mardin Büyükehir Belediyesi, Nusaybin ilçesinde terör saldrlar sonucu zarar gören içme suyu ve kanalizasyon ebekelerini yapacak.

Ana Sayfaya Git