Borçlar siliniyor mu?

Öğrenim kredisi borcu olan üniversite mezunlarının sayısı 5 milyonu buluyor. Yıllardır ödenmeyen borçlar bir gün vatandaşın karşısına katlanarak çıkıyor. Yani kaçış yok. Konu Meclis’in de gündeminde. Ancak çıkacak sonuç belli değil. Biz de son günlerde sıkça konuşulan bu borçlarla ilgili merak edilenleri derledik...

Haberler 03.10.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), yüksek örenim gören örencileri maddi yönden desteklemek için borç para veriyor. Örencilerin çalma hayatna baladktan sonra bu borcu ödemesi gerekiyor. Ancak verilere göre; halk arasnda KYK borcu olarak da bilinen örenim kredisini ödeyemeyen örencilerin says 5 milyona ulat. Yani milyonlarca genç okuldan mezun olur olmaz hayatna borçlu olarak balyor.

KONU MECLS GÜNDEMNDE

Bu durum ise senelerdir sorulan KYK borçlar silinecek mi? sorusunu akllara getirdi. Borcunu zamannda ödeyemeyen örencilere uygulanan faiz sebebiyle borçlarn giderek büyüdüü, borçlularn ödeme yapabilmesinin imkansz hale geldii belirtildi. Konu, Meclisin gündemine de tand. TBMMye KYK borçlarnn silinmesine ilikin kanun teklifi sunuldu. Eer teklif kabul edilirse tüm örencilerin borçlar silinebilir.

SZLER ERTELEYEBLR

Normalde KYK borcu olanlarn, mezun olduktan 2 yl sonra geri ödeme yapmas gerekiyor. Yani 2 yl sonra ie giremese dahi borcunu ödemeye balamal. Yaplan son düzenlemeye göre ise kredi çeken örencilerin sigortal bir ite çalncaya kadar borcunu ödeme zorunluluu bulunmuyor. Yani yeni mezun örenciler ie girene kadar borcunu erteleyebilecek. Ancak ertelenen dönemde borca faiz ilemeye devam ediyor.

KYK kredi borçlar silinecek mi? KYK borcu ile ilgili merak edilen her ey

1-BAVURULAR NEREYE?

Bu yl KYK örenim kredisi bavurularnn bu ay itibaryla balamas bekleniyor. Ön lisans, lisans, iki yllk okullardan mezun olup dört yllk okullara dikey geçi snav ile kayt yaptranlar, yüksek lisans ve doktora örencileri kredi bavurusu yapabiliyor. Örenim kredisi müracaatlar kyk.gsb.gov.tr web adresinden yaplyor.

2-ÖDEME PLANI NASIL?

Örencinin borcunu, normal örenim süresinin bitiminden iki yl sonra balamak üzere aylk taksitler halinde ödemesi gerekiyor. Geri ödeme balangç tarihi, borç miktar ve aylk taksitler kyk. gov.tr internet adresindeki E-hizmetlerden Örenim/ Katk Kredisi Borç Sorgulama balna tklanarak TC kimlik numarasyla örenilebiliyor. E-Devlet üzerinden de borç bilgilerine ulalabiliyor.

3-KMLER SLDREBLR?

Tam teekküllü bir hastanenin salk kurulundan hayatn çalarak kazanamaz ibaresi bulunan bir salk raporu alanlarn veya vefat edenlerin borçlar siliniyor.

4- NASIL ÖDENYOR?

Borç ödemeleri Ziraat Bankas araclyla tahsil ediliyor. Taksitler Ziraat Bankas ubelerinden nakit veya Ziraat Bankas internet tahsil ekranndan kredi kartyla yaplabiliyor. Yani borçlar tüm kredi kartlar ve banka kartlar ile https://kyk.ziraatbank.com. tr/ adresinden de ödenebiliyor.

5-ZAMANINDA ÖDENMEZSE NE OLUR?

Örencilerin, borçlarn kredi almlar sonland tarihten iki yl sonrasnda ödemeye balamalar gerekiyor. Borç kredilerinin verildii tarihten normal örenim sürelerinin bitimine kadar geçen miktarlara, enflasyon artnn ilave edilmesiyle tespit ediliyor. ki yl sonra ödenmeyen borçlara aylk yüzde 1.40 orannda gecikme zamm uygulanyor. Bu yüzden geciken borç, alnan kredinin 3 katna çkabiliyor.

6-YAPILANDIRMA HAKKI VAR MI?

Evet borçlar yaplandrlabiliyor. Bavurular Vergi Dairesinden ya da Gelir daresi Bakanlnn gib. gov.tr internet adresinden ve e-Devlet üzerinden yaplabiliyor.

7-ERKEN ÖDEYENE NDRM VAR MI?

Evet, borçlarn erken ödenmesi halinde indirim yaplyor ama sadece kredi borcunun tamamnn, ödeme balangç tarihinden önce ödenmesi halinde indirim uygulanyor. ndirim anaparaya deil, anaparaya eklenen enflasyon farkndan doan borca uygulanyor. Ödeme balangç tarihinden önce borcu ilk yl öderseniz yüzde 30; 2nci yl öderseniz yüzde 20 erken ödeme indirimi uygulanyor.

8-ÖDENMEZSE NE OLUR?

Taksitleri daha sonraki bir tarihte ödeyenler zamannda ödememi saylrlar. Bu durumda gecikme faizi eklenmesinin yan sra ilk aamada borçlarn bir yll, tekrarnda ise tamam ödenmedii takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediliyor. Devir ilemi sonras borçlarn bankaya deil ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Yine ödenmemesi durumunda ise icra ilemi balatlyor.

9-ERTELENEBLYOR MU?

Birer yllk süreyle borcu ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz balamayanlar ile borçlarn aksatmadan ödeyenler turkiye.gov.trden e-Devlet ifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme bavurusunda bulunmak için isizlik, askerlik durumlarnn olumas ve yüksek lisans ya da doktora eitimine devam edilmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git