Büyük tehdit!

Teknoloji bağımlılığı çocukların çevresiyle uyum problemi yaşamasına neden oluyor

Haberler 30.10.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Mehmet Kolsuzolu, çocuklardaki teknoloji bamllnn kiilik bozukluuna ve kiinin çevresiyle olan iletiiminde sorunlar yaamasna neden olabileceini ifade etti.

Teknoloji bamll bilgisayar, telefon, akll cihazlar, tabletler, oyun konsollar ve benzeri dijital aygtlarn ar ve kontrolsüz kullanlmas sebebiyle ortaya çkan bir bamllk türü olarak adlandrlyor.

Kiinin teknolojiyi kontrolsuz, ölçüsüz ve snrsz kullanmas çok ciddi zararlara sebep olabiliyor. Teknoloji bamll madde bamll gibi ruha ve bedene zarar verebilecek bir hastala dönüebiliyor.

Yaplan aratrmalara göre her 8 kiiden birinde, her yata, teknoloji bamll görülebiliyor. Uzmanlara göre aslnda teknoloji kötü bir ey deildir. Ancak teknolojiyi bir bamllk haline dönütüren kiilerde bu durum ciddi bir tedavi gerektirebiliyor. Hatta baz uzmanlara göre teknoloji bamllnn tedavisi, uyuturucu bamll kadar zorlayc olabiliyor. çocuklardaki teknoloji bamll ile ilgili bir özel öretim kursunda psikolog olarak görev yapan Mehmet Kolsuzolu konutu.

çOCUKLAR, TELEFON, TELEVZYON VE NTERNETTEN UZAK DURARAK ALELERYLE ZAMAN GEçRMELDR

çocuklarn yakn çevresiyle iletiimde sorunlar yaadn belirten Kolsuzolu, Genel itibaryla örencilerimiz, çevresindeki ei, dostu ve arkadalaryla iletiim alannda büyük problemler yayor. Bu da zamanla ister istemez örencilerde kiilik bozukluklarnn olumasna neden olabiliyor. Günümüz artlarnda küçük yalardaki birçok çocuk, okuma yazma bilmiyor. Örenme konusunda zorluk yayorlar. Bunun sebebi; ebeveynlerin çocuklarna yeterince zaman ayrmamas ve oyunlar oynamamasndan dolaydr. çocuk, alamasn ve sesi kesilsin diye ellerine telefon veriliyor. Bu çok yanl bir eylemdir. Örenci, bundan dolay her eyi teknolojide ve internette aryor. Bunun ne kadar olumlu ya da olumsuz olduunu düünmüyor. Küçük çocuklarn önünü gençlere hitap eden videolar çkabiliyor. Anne babalar hiç düünmeden çocuklarn eline telefon veriyorlar. çocuklarn eline telefon verilmemelidir; çocukla zaman geçirilmelidir. çocuklar, telefon, televizyon ve internetten uzak durarak aileleriyle zaman geçirmelidir. ifadelerini kulland.

çOCUKLAR, BÜYÜDÜÜ ZAMANDA AYNI PROBLEMLER YAAYACAKTIR

Günümüzde hrszlk vakalar, tecavüz ve kadna iddet olaylarnn teknolojinin hzl bir ekilde hayatmza girmesinden kaynaklandn vurgulayan Kolsuzolu, çocuklarda telefon kullanm kiilik bozuklarna neden oluyor. Küçük yataki çocuklar örenme ve okula gitme konusunda problemler yayor. Bu konuda çevremizde birçok örnek var. Ailelere yönelik bir anket yaplsa yüzde 99lara kadar problemler yaadklar görülecektir. Sadece çocuklarna kar ilgili ailelerin çocuklarnda sorun olmamaktadr. çocuklar, hereyi telefonda halletmeye çalt ve çevresiyle zaman geçiremedii için sosyal uyum problemi yayorlar. çocuklar, büyüdüü zamanda ayn problemleri yaayacaktr. Günümüzde hrszlk olaylar, tecavüz ve kadna iddet olaylar teknolojinin hzl bir ekilde hayatmza girmesinden kaynaklanyor. diye konutu.

TELEFON EN BÜYÜK ZAMAN HIRSIZIDIR

Telefon kullanm konusunda kurumunda çeitli kstlamalar getirdiklerini ifade eden Kolsuzolu, 8 ve 12inci snfta bulunan örencilerim var. Örencilerimle sabah 08.00den akam 21.00e kadar 13 saat beraber zaman harcyoruz. Örencilerime kesinlikle telefon kullandrmyorum. Okul örencileri için telefon kullanmann ne gibi zararlar var? Bana göre telefon en büyük zaman hrszdr. Telefonu kartrdmz zaman içerisinden çkmasn bilmiyoruz. Günümüzün büyük bir ksmn telefonda harcyoruz. Faydal videolar kontrollü bir ekilde kullanlabilirse teknoloji oldukça iyidir. Ama ne yazk ki bu konuda baz örencilerimizi denedik. Baktk ki örenci belli bir süreden sonra müzik dinliyor, sosyal medya sayfalarna girmeye çalyordu. Bu sebeple kurumumuzda sosyal medya alarnn bir çounu iptal ettik. eklinde konutu.

çOCUK NE KADAR GÜZEL YETRSE TOPLUM DAHA SALIKLI OLUR

Ailelerin çocuklaryla ilgilenme konusunda eer yeterince bilgileri yoksa profesyonel destek alabileceklerine deinen Kolsuzolu, çocuklarmz selam ve muhabbeti telefondan yaptklar için yeterince sosyalleemiyor. nsanlar hareketsiz kaldklar için obezite oluyorlar. Aile fertleri, beraber oturduklarnda bakyoruz ki hepsinin elinde bir telefon var. Biri televizyona, biri bilgisayara bakyor. Bu da aile fertlerinin iletiim ve sevgiden mahrum kalmasna neden oluyor. Ayrca çocuklarda özgüven eksikliine de neden oluyor. çocua bir sorumluluk verildii zaman nasl bu sorumluluu nasl yerine getireceini bilmiyor. Halbuki internette yapaca bir ilemle ilgili çocuklarda özgüven patlamas yaanyor; ama uygulamaya gelince sfr. Bu konuda psikolog ve danman arkadalarmz var. Aileler, çocuklaryla ilgilenme konusunda eer yeterince bilgileri yoksa profesyonel destek alabilirler. çocuk ne kadar güzel yetiirse toplum daha salkl olur. çocuklarla iletiim halinde olunmal ve balant koparlmamaldr. çocuklarmza doruyu uygulamal bir ekilde göstermeliyiz. çocuu ne kadar çok internetten uzak tutarsak mesleki anlamda, sosyal uyum anlamnda ve çevresi olan iletiiminde faydas olacaktr.

Ana Sayfaya Git