Çevreye duyarlı elektrikli araçlar TEKNOFEST'te yarışacak

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında, TÜBİTAK tarafından 2005 yılından bu yana düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, Körfez Yarış Pisti'nde 31 Ağustos-5 Eylül'de yapılacak.

Haberler 31.08.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TEKNOFESTten yaplan açklamaya göre, Uluslararas Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarlar ile yine bu yl TÜBTAK tarafndan ilk kez düzenlenen Liseler Aras Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarlar, tasarmndan teknik donanmna kadar gençler tarafndan hazrlanan elektrikli araçlarn mücadelesine sahne olacak.

Uluslararas Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarlar, Elektromobil (Batarya Elektrikli) ve Hidromobil (Hidrojen Enerjili) olmak üzere iki kategoride düzenleniyor. Türkiyede ve yurt dnda örenim gören tüm üniversite örencilerinin katlabildii Uluslararas Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarlarnda bavuruda bulunan 111 takmdan yarma alanna katlmaya hak kazanan 67si ampiyonluk mücadelesi için gün sayyor.

TÜBTAK tarafndan bu yl ilk kez düzenlenen Liseler Aras Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarlarna ise Türkiye ve KKTCdeki lise ve dengi okullarda eitim gören örenciler ile BLSEM ve Deneyap Teknoloji Atölyelerinin, bilim merkezlerinin lise seviyesindeki örencileri katlyor.

Liseli gençler arasnda alternatif ve temiz enerji kaynaklar konusunda farkndalk oluturmak, örencilere teknik, mesleki ve takm çalmas deneyimi kazandrmak ve elektrikli araçlarn Türkiyede geliimi için teknik destek ve insan kayna yetitirmeyi amaçlayan yarmada takmlardan; tek koltuklu ve 4 tekerli konseptte ortaya çkardklar araçlarn yarta 65 dakika içerisinde 5 turu tamamlamas bekleniyor. 99 takmn bavuruda bulunduu yarmada üç aamal deerlendirme sürecini tamamlayan 40 takm en iyisi olmak için yaryor.

Baarl gençlere hem hazrlk destei hem ampiyonluk ödülü TEKNOFESTten

Uluslararas Efficiency Challenge Elektrikli Araç ve Liseler Aras Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarlarnda deerlendirme aamasnda Gelime Raporunu ve ardndan Teknik Tasarm Raporunu baaryla tamamlayan takmlara toplam 25 bin TLlik hazrlk destei veriliyor.

Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde, enerji tüketimi hesaplanarak yaplan Uluslararas Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarlarnda final sralamasna göre verilen ödüller birincilik için 50 bin TL, ikincilik için 40 bin TL, üçüncülük için ise 30 bin TL olarak belirlendi.

Liseler Aras Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarlarnda da dereceye giren takmlardan birincileri 30 bin TL, ikincileri 20 bin TL, üçüncüleri ise 10 bin TL deerinde ödüller bekliyor.

TEKNOFEST Havaclk, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamnda, Körfez Yar Pistinde gerçekletirilecek final yar ile kazananlarn belirlenmesinin ardndan dereceye giren takmlar ödüllerini 21-26 Eylülde Atatürk Havalimannda düzenlenecek TEKNOFESTte alacak.

Ana Sayfaya Git