Çiftleri ayrılığa götürüyor

Sevgililer Günü’nün tarihi 1800’lü yıllara dayanırken, Roma kültüründen günümüze kadar devam ediyor. Uzmanlar, toplumların bunu kutladığını belirterek, çiftler arasında kıyaslamaların boşanmalara kadar gittiğine dikkat çekip, uyarıda bulundu.

Haberler 15.02.2022 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman psikolog Olcay Geçgel, Sevgililer Gününün birçok toplumda belirli bir anlam olduunu söyledi. Sevgililer Günü, özellikle 1800lü yllardan bu yana Roma kültüründe balam olup, o kültürden bu zamana kadar aktarlarak gelen bir aidiyetlii olduuna dikkat çekti. Uzman psikolog Geçgel, birçok toplumun bu süreci kutlayarak, birbirlerine duygularn ifade ederek bu zamana kadar geldiini ifade etti.

Özellikle son zamanlarda youn bir hediye trafii, youn bir alveri çlgnl yapldnn altn çizen Geçgel, sözlerini öyle sürdürdü:

Aslnda bu güzel bir ey. Bu mantalite olarak kiilerin birbirlerine olan duygularn, birbirlerine olan sevgilerini ifade etmelerini salad için özel bir gün. nsanlar, bugünü çok özel klarak birbirlerine yaklamlar, iletiimleri, birbirleriyle olan temaslar deimeye balyor. Daha naif, daha samimi, anlayl, iletiimi daha güçlü bir ekilde ilerlemeye balyor. Fakat bizim amacmz bunu sadece tek güne deil, bu iletiimin olumluluunu birçok güne yanstabilmeyi amaçlyoruz. Burada çiftlerin birbirlerine kar olan beklentileri önemli. çiftler, özelikle bugünün duygunun bir temsili olarak kabul ettikleri sürece beklentileri de yükselmeye balyor. Beklentiler yükselince doal olarak bu beklentilerin dile getirilmesi gerekiyor. En çok kavga, anlamazlk, uyumsuzluk sebeplerinden biri çiftlerin burada birbirlerine olan beklentileri ifade etmemelerinden kaynakl bir süreç balyor.

Özel günlerin birçounda kiiler, birbirlerini dier çiftlerle kyaslamaya balayabilir

Sevgililer Gününde çiftlerin, birbirlerine kar beklentileri çok yüksek olduunu belirten Geçgel, çiftlerin birbirlerinden haberi olmadn kaydetti. Uzman psikolog Geçgel, Bu nedenle bunu da aktaracak bir hamlede bulunmadkça, çiftlerden birebir hediye almadkça, güzel bir söz söylemedikçe, yeteri aktarm gerçeklemedikçe çatmalar olumaya balyor. Bu çatmalar, özelikle günümüzde çok youn. Burada iletiim tam anlamyla gerçeklemedii için, çiftler birbirlerinin ne istediini bilmedii için, neye önem verdiini, onun için neyin kymetli olduunu bilmedikleri için doal olarak burada bir çatmaya dönmeye balyor. Özel günlerin birçounda kiiler birbirlerini dier çiftlerle kyaslamaya balayabilir. Klinik ortamnda en çok gördüümüz durum bu. Bu kyaslamalar çiftlere en çok zarar veren noktalardan biridir. Bu kyaslamalarla birlikte gereksiz yorumlardr. Tüm bunlarn yannda bunlara dikkat edilmedii müddetçe bu konular çözüm oluturulmaz ise eer, günümüzde sklkla karlatmz boanmalar olumaya balyor. çift evliyse boanmaya, evlilik yoksa ayrla kadar devam edecek bir süreç olumaya balyor. Burada amaç baka bir ilikiye benzemek deil, mevcut ilikide birbirini önce anlayabilmek, sonra da belirli bir uyum salayabilmektir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git