Cuma hutbesi: Yaşlılarımıza vefa, rahmet ve mağfiret vesilemizdir

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki Cuma hutbesinde "Yaşlılarımıza vefa, rahmet ve mağfiret vesilemizdir" konulu hutbe verdi.

Haberler 30.10.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde tüm camilerde Diyanet leri Bakanl tarafndan irad edilen hutbede, Elleri öpülesi ulu çnarlarmz yallarmz, Yüce Allahn, dualarna icabet ettii, ihsan ve ikramna mazhar kld kimselerdir. denildi.

Cuma hutbesinde, u ifadelere yer verildi:

Andolsun biz insanolunu erefli bir varlk olarak yarattk. Onlar karada ve denizde gezdirdik, kendilerine güzel güzel rzklar verdik ve onlar yarattklarmzn çoundan üstün kldk. (sr, 17/70)

Muhterem Müslümanlar!

Mekkenin fethedildii gündü. Hasret sonra ermi, Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ve güzide ashab yllar sonra Mekkeye kavumulard. Müminler sevinçle birbirine sarlyor, böyle bir n lütfettii için Cenb- Allaha ükrediyorlard. Peygamberimizin vefakr arkada Hazreti Ebbekir ise ehre girer girmez doruca babas Eb Kuhfenin yanna komutu. Can- gönülden slam kabul etmesini arzulad babasn çabucak Reslüllahn huzuruna getirdi. Allah Reslü (Sallallahu Aleyhi Vesellem), saç sakal aarm, gözleri görmeyen ihtiyar adam karsnda görünce büyük bir tevazu ile hicret arkadana öyle dedi: Yal baban evinde kalsayd da ben ona gitseydim olmaz myd?

Aziz Müminler!

Elleri öpülesi ulu çnarlarmz yallarmz, Yüce Allahn, dualarna icabet ettii, ihsan ve ikramna mazhar kld kimselerdir. Geçmiimizle geleceimizi birbirine balayan en deerli köprülerimizdir. Bizler, Rabbimize olan sevgimizi, Peygamberimize olan muhabbetimizi onlardan örendik. Milli ve manevi deerlerimizi, örf ve detlerimizi onlar bize aktard. Yuvalarmzn dayana, bereket kaynamz hep onlar oldu.

Kymetli Müslümanlar!

Hayat boyunca yallara ayr bir deer veren Resl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi Vesellem), bizlere öyle sesleniyor: Bir genç, bir yalya yandan dolay hürmet ederse, Allah da ona, yallnda hürmet edecek birisini gönderir. Ümmet-i Muhammed olarak bize yakan, rahmet ve bereket vesilesi olan büyüklerimizi, fedkar ve cefkr anne babalarmz yalandklarnda yalnz brakmamaktr. Ömürlerinin en hassas döneminde yan balarnda olmak, ihtiyaçlarna komaktr. Onlara gönül alc söz söylemek, öf! bile dememektir. efkat ve merhametle muamele etmek, hayr dualarna mazhar olmaktr. Zira yallara hürmet, Cenb- Hakkn rzasna sebeptir.

Deerli Müminler!

Rabbimiz öyle buyuruyor: Andolsun biz insanolunu erefli bir varlk olarak yarattk. Onlar karada ve denizde gezdirdik, kendilerine güzel güzel rzklar verdik ve onlar yarattklarmzn çoundan üstün kldk. Evet, kadnyla erkeiyle her insan deerlidir, saygndr, hürmete layktr. Bununla birlikte aarm saçlar, bükülmü belleri ile yallarmz rahmet ve mafiret vesilemiz, dua kaplarmzdr. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem)in beyan gayet açktr: Allah Tel, istikamet üzere olan, saçlar aarm ihtiyar bir Müslüman kendisine dua ettiinde, duasn kabul etmemekten hay eder.

Öyleyse geliniz, küçükken elimizden tutup bizleri bu günlere ulatran büyüklerimize hürmette kusur etmeyelim. Hal ve hatrlarn soralm, her türlü hizmetlerine seve seve koalm. Yallarmza hürmetin, hanelerimize huzur, ömrümüze bereket katacan unutmayalm.

Ana Sayfaya Git