Dava açılabilinir

Facebook ve Instagram'daki kesinti nedeniyle ticari kayba uğrayanlar dava açabilecek

Haberler 07.10.2021 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Biliim Hukuku Dernei Bakan Avukat Kürat Ergün, Facebook, Instagram ve Whatsappta yaanan kesinti nedeniyle ticari kayba uradn iddia eden kii ve kurumlarn dava açabileceini, bu süreçte tebligatlar temsilcilik vastasyla gerçekletirebileceklerini bildirdi.

Ergün, yapt yazl açklamada, Facebook, Instagram ve Whatsappn kullanclarna uzun bir süre hizmet veremediini anmsatarak, bu platformlarn ticari amaçla da oldukça sk kullanldna iaret etti.

Tacirler, iletme sahipleri ve ticari maksatl içerik üreticilerin, platformlarla yaptklar sözlemeler kapsamnda yaynladklar reklamlar vastasyla ticari gelir elde ettiklerini, dolaysyla kesinti süresince zarara uradklarn aktaran Ergün, unlar kaydetti:

DAVA AçABLRLER

Bu durumda yaanlan bu gelir kaybnn nasl tazmin edilecei sorusu akllara geliyor. 5651 sayl internete ilikin temel düzenlemelerin yapld yasa da yaplan son deiiklikle Türkiyeden günlük eriimi 1 milyondan fazla olan yurt d kaynakl sosyal a salayclarn yetkili en az bir kiiyi Türkiyede temsilci olarak belirlemesi ve bu kiinin iletiim bilgilerine kolayca görülebilecek ve dorudan eriilebilecek ekilde internet sitesinde yer vermesi zorunlu hale getirildi.

Facebook ve Instagram da Türkiye temsilcilerini belirledi. Yasada açkça belirtildii üzere bu temsilciler, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereini yerine getirmek zorunda. Dolaysyla ticari kayba uradn iddia eden kii ve kurumlar, açacaklar davalarda Facebook ve Instagram irketlerini taraf olarak gösterip; dava süresince tebligatlar temsilcilik vastasyla gerçekletirebilir.

Ergün, davann görülmesinde hangi ülke hukukunun uygulanacana dair çeitli ülkelerde yerel mahkemelerin yetkili olaca hususunda kararlar verildiini ifade ederek, birçok ülkenin kendi mahkemelerinde kendi hukuklarna göre yapt yarglamalarla Facebooku tazminat ödemeye mahkum ettiini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git